Logo

Jo Peeters laat zijn licht schijnen over de basisbeginselen van het tafeltennis voor offensief ingestelde rechtshandige spelers tegen "linkspoten"...

Sinds de vele jaren dat ik het jeugdtafeltennis volg op internationale ontmoetingen, blijf ik steeds weer aangenaam verrast door de voortdurende evolutie van kracht, snelheid en fysiek die het hedendaagse tafeltennis kenmerkt.

 

Dat maakt het de begeleiders en coaches uiteraard niet gemakkelijker. Het mentale aspect, maar zeker ook het technische, daarentegen valt mij regelmatig tegen. Sommige tactische "basisprincipes" zie ik niet terug in bepaalde wedstrijden, wat me toch tot nadenken stemt.

Zeer vroeg worden beginnelingen wegwijs gemaakt met verschillende speltypes zoals aanval of verdediging; offensief met forehand en backhand; verdediging uitsluitend met backhand en offensieve forehand; verdediging blok aan tafel; met noppen; linkshandig tegen rechtshandig; … Wanneer trainer-coach en speler bekend zijn met deze basisprincipes zouden enkele woorden voldoende moeten zijn om de speler, zo nodig, terug op het spoor te zetten. Vaak zie ik coaches die, uit gemis aan respect tegenover hun speler, gewoon op hun stoel blijven zitten. Vaak vinden ze de toegelaten coachtijd te kort. Ze geven me steeds de indruk tafeltennisles te geven tijdens die korte tijdspanne. Of is het iets anders? Japanse coaches vind ik in het algemeen positieve voorbeelden. Misschien moet de videocamera ook niet steeds gestopt worden na elke game? Zo hoort de coach achteraf ook eens wat er allemaal verteld wordt op zo'n moment.

Terug naar de basis van het onderwerp: de afwezigheid van het basisprincipe. Vandaag wil ik het hebben over "rechtshandig offensief tegen linkshandig offensief". In de tachtiger jaren is hier reeds herhaaldelijk over geschreven. Maar wat weten we over linkshandige offensieve spelers in het algemeen (= basisprincipes)?

  1. Ze hebben een zeer mooie backhand
  2. Deze backhand is meestal niet zo goed en regelmatig, waardoor het verliezend puntenpercentage veel hoger ligt in hun backhand
  3. Linkshandigen serveren vaak naar de forehand van de rechtshandige
  4. Linkshandigen zijn in het algemeen geweldig goed met hun forehand
  5. Linkshandigen willen sneller omlopen om die forehand te benutten


Nu we dit weten wijst het basisprincipe voor de rechtshandige offensieve speler zich alsvolgt uit: bij aanvang overwegend spelen in de backhand van de linkshandige, service inbegrepen. Voorbeelden hiervan kan men terugvinden op YouTube (hieronder een kleine selectie)

Er is recent helaas ook een voorbeeld te vinden waar ik dit basisprincipe heb gemist. Britt Eerland werd Europees Junior Kampioen in Istanbul in 2010. Halve finaliste in Kazan in 2011. Zij kwalificeerde zich voor de WK Jeugd in 2011 en speelt de Jeugd Top 10 van 2012. Een meisje om naar uit te kijken, wat ik dus ook doe. In die Jeugd Top 10 begint Britt haar eerste wedstrijd minder goed dan verwacht, maar weet daarna zes wedstrijden op rij te winnen waaronder de latere winnares Szocs. In haar voorlaatste wedstrijd verliest ze van de geweldig sterk spelende Russin Noskova maar behoudt haar kansen op een podiumplaats. Haar laatste wedstrijd speelt ze tegen de Portugese Xiao Maria, de enige linkshandige ter plaatse. Ze verliest in zes games, waarbij ze overwegend speelt naar de forehand van de linkshandige? Er zullen waarschijnlijk diverse redenen zijn voor dit verlies, maar oordeelt u zelf op Laola1TV.