Logo

Drie tafeltennissers verdedigen Belgische eer in Londen

Vandaag is het zo ver. In Londen start dan de 14de editie van de Paralympics, de Olympische Spelen voor spelers met een beperking. De Belgische delegatie kent drie tafeltennissers, waarbij de hoop op een medaille groot is.

 

Mathieu Loicq is de grootste kanshebber op een medaille. In Athene (2004) wist de 33-jarige inwoner van Herseaux immers goud te veroveren in zowel het enkelspel als de landencompetitie, terwijl hij in 2010 wereldkampioen werd in klasse 8. Marc Ledoux is in diezelfde klasse eveneens een medaillekandidaat waardoor België een bijzonder sterk team aan tafel kan brengen in de landencompetitie. Zelf hebben Marc en Mathieu enkel schrik van China, maar die kunnen ze pas in de finale ontmoeten. Individueel moeten beide spelers eerst hun groep van drie overleven, waarbij de eerste twee spelers zich plaatsen voor de kwartfinales.

Ben Despineux debuteert in Londen op de Paralympics. De Eupenaar maakte de voorbije jaren een gestage opgang in klasse 7, maar de medaillestrijd kan voor hem mogelijks nog wat te vroeg komen. Eerst zal hij zijn groepsfase van drie moeten overleven om zich te plaatsen voor de kwartfinales in zijn reeks. Vrijdag staat een wedstrijd tegen de Chileen Cristian Dettoni op het programma, terwijl zaterdag groepsfavoriet Nikolenko Maks (Oekraïne) tegenover Ben zal staan. Enkel de groepswinnaar strijdt verder om de medailles.

De drie spelers zullen aantreden voor een specifiek voor de Paralympische Spelen ontworpen tafel. De Olympische ringen ontbreken om deze tafel, want het Paralympische logo bestaat uit drie korte krullen.

 

De reis naar Londen verliep spoedig dankzij het partnerschap van het Belgisch Paralympisch Comité met Eurostar. Er werd zelfs een treinwagon speciaal omgebouwd om de (rolstoel)atleten zo comfortabel mogelijk naar Londen te vervoeren.

Wie de Belgische sporters op de voet wil volgen kan uiteraard bij Sporza terecht. Via een dagelijks magazine op één, dat 's avonds wordt herhaald op Canvas, krijg je de hoogtepunten en reacties van onze landgenoten voorgeschoteld. Daarnaast zal op de website van de Paraympische Organisatie in totaal ruim 780 uur aan beeldmateriaal verschijnen.