Logo

Gregory Obert (EBS) heeft in Blegny, Luik het eerste A-tornooi van het seizoen gewonnen. In een zaal waar er veel werd geklaagd over de graad van vochtigheid en de warmte leek hij het beste bestand tegen de omstandigheden.

In de B-reeks ging de overwinning naar Steve Bovenisty van Astrid Herstal. Hij won de finale tegen Damien Robert (On) in een hoogstaande match.

Verslag onder "Lees verder".

Het was niet de finale die we verwacht hadden, die rond een uur of zeven van start ging. Beide eerste reekshoofden hadden in de halve finales al hun meerdere moeten kennen in hun opponent. Tweede reekshoofd Delobbe (A7) kwam tegen zijn goede vriend Gregory Obert (A8) al snel op achterstand en kon dat niet meer ombuigen. Gregory, die vorig jaar een prachtseizoen speelde, besliste de wedstrijd met 4/2. Doordat de twee elkaar zo goed kennen konden de toeschouwers trouwens genieten van een enorm hoogstaande partij met van tijd enkele prachtballen.

In de tweede halve finale stond eerste reekshoofd Cedric Merchez (A6) tegenover de zestienjarige Lauric Jean (A12). Vorig jaar hadden de twee al enkele keren een duel uitgevochten maar telkens was het de sterke Merchez die aan het langste eind trok. En ook ditmaal leek eenzelfde scenario in de maak. Ondanks prachtig weerwerk en enkele setballen keek Lauric al snel tegen een 2/0 achterstand aan. De frustratie maakte zich ook even van hem meester en hij kreeg ei zo na een gele kaart. Dit leek hem echter goed gedaan te hebben. Hij begon nog agressiever te spelen en zette Merchez bij elk punt onder druk. Deze laatste kon nog maar zelden het initiatief nemen en zag zich meermaals genoodzaakt naar een ballonverdediging over te gaan. Lauric liet echter nog maar weinig steken laten en kwam vlot terug naar 2/2. De vijfde set was wederom een dubbeltje op zijn kant maar ging in extremis toch naar het jonge geweld en Lauric zag voor het eerst in de partij dat hij op voorsprong stond. Ook de zesde set werd weer een thriller maar het zou de laatste blijken. Merchez miste op de derde matchbal van Lauric en die liet zijn euforie de vrije loop. Met beide armen in de lucht en een waarderend applaus op de achtergrond zaten zijn gedachten al bij de finale...

Het zou een mooie finale worden tussen twee open spelers. De laatste ontmoeting tussen de twee dateert van het BK in Roeselare, waar toen verrassend de ongeplaatste Lauric de maat nam van Obert, hoewel die in de voorlaatste set nog enkele matchballen had gehad. Nu zou het echter anders uitdraaien. Damien Delobbe keek voor de match nog even in zijn glazen bol en voorspelde een 4/2 overwinning voor Obert. De match ging aanvankelijk mooi gelijk op, toen bij een 2/2 stand een ongemeen spannende vijfde set werd afgewerkt. Beide spelers kregen hun kansen maar het was de ervaren Gregory Obert die die o zo belangrijke set wist binnen te halen. Die setwinst leek hem vleugels te geven en in de zesde set blaasde hij zijn tegenstander weg. Een mooie tornooioverwinning voor Gregory Obert, en een al even mooie tweede plaats voor Lauric Jean.

Bij de dames A-reeks waren twee (jonge) vrouwen te sterk voor de rest van het deelnemersveld. A-speelsters Laurence Junker en Cindy Indeherberg mochten voor de overwinning strijden. Spanning was er echter niet en Junker versloeg haar opponente met een droge 4/0. Een mooie overwinning dus voor Junker tegen wie niemand vandaag opgewassen was.

In een B-reeks waar maar weinig B0'n voor waren ingeschreven stonden toch drie B0'n in de halve finale. Alledrie nog onder de twintig jaar leek het er dus op dat het een jeugdige winnaar zou zijn. Enkel B2 (en jaren B0) Sam Bistiaux paste niet perfect in het rijtje maar verdiende daarom niet minder deze halve finaleplaats. Toch zouden het de youngsters worden die het onder elkaar zouden uitvechten. Steve Bovenisty klopte de zestienjarige Ludovic Bierny terwijl Damien Robert Bistaux klopte. Twee negentienjarigen in de finale dus, en allebei met een aantrekkelijke open speelstijl. Bovenisty leek het beste met de druk van de finale te kunnen omgaan en pakte zo een mooie en verdiende tornooiwinst mee naar huis.

A-reeks

Halve finales

Merchez Cedric (A6) - Jean Lauric (A12): 2-4

Obert Gregory (A8) - Delobbe Damien (A7): 4-2

Finale

Obert Gregory - Jean Lauric: 4-2