Logo

In de laatste wedstrijd van poule B stond heel wat op het spel: Virton en Mortsel speelden onderling voor een plaats in de halve finales. Ook Diest volgde de wedstrijd van kortbij want het resultaat van de wedstrijd bepaalde ook of de Vlaams-Brabanders recht hadden op een ticket voor de halve finale.

Het werd uiteindelijk een bijzonder spannende strijd, waarbij beide ploegen elkaar in een sportieve sfeer geen enkel punt gunden. Virton trok uiteindelijk aan het langste eind met 2-5, maar grijpt uiteindelijk naast de halve finales op basis van de set-quotiënten.

Gavin Rumgay en Dragos Olteanu trokken de wedstrijd op gang. Rumgay begon snoeihard en kwam al snel 5-1 voor. Dragos kon echter langszij komen bij 5-5 maar zag de Schot alsnog uitlopen tot 8-6. Iets waarmee de Roemeen het duidelijk moeilijk had en hij maakte zich kwaad op zichzelf. Dit kostte hem een waarschuwing. Rumgay liep verder uit tot 10-7. Dragos milderde met een schitterende opslag tot 10-8, maar Rumgay maakte set alsnog uit met 11-8. Opnieuw had Dragos het moeilijk om het hoofd koel te houden. Hij werd bestraft met een gele kaart. De tweede set startte gelijkopgaand tot 3-3. Dan was het opnieuw Rumgay die een kloofje kon slaan (6-4), waarna hij de set met 11-5 naar zich toe trok. Olteanu toonde zich helaas van zijn minder mooie kant, kreeg een rood+gele kaart en startte bijgevolg de derde set met een punt achterstand. Net zoals de tweede set bleven beide spelers elkaar gewaagd tot 3-3, waarna Rumgay uitliep tot 7-3. Dragos klampte aan tot 10-6 en kon zelfs milderen tot 10-7. Voor Rumgay het tijdstip om te overleggen hoe het finale punt te maken met behulp van een time-out. Dragos kon zijn executie uitstellen, maar verloor de derde set uiteindelijk met 11-8.

Mortsel maakte dus een goede start. Voor Virton betekende deze tussenstand dat het nog maximaal 1 wedstrijd mocht verliezen om nog een kans te maken op de halve finale.

In de tweede wedstrijd nam Zhang het op tegen Martin Bratanov. In de heenwedstrijd kwam Bratanov er niet aan te pas. Bratanov kampte bovendien nu met een blessure aan zijn linkerhand (gebroken) waardoor hij het moeilijk had om te serveren. Zhang speelde dan weer te nonchalant. De wedstrijd bleef heel gesloten, maar leverde vooral veel missers op. Bratanov opende agressief, maar met te weinig resultaat. Zhang zag bij 7-9 zijn kans om terug te komen tot 8-9, maar verloor de eerste set uiteindelijk met 11-9. In de tweede set is het Zhang die een krappe voorsprong met succes weet te verdedigen. Het aantal fouten loopt bij beide spelers verder op. Zhang maakt uiteindelijk gelijk met 12-10. In de derde set start Bratanov opnieuw heel agressief. Zhang probeert zich te motiveren, maar ziet een sterke Bratanov steeds verder uitlopen (1-7). Zhang trapt duidelijk op zijn adem, verliest even de concentratie maar behoudt toch voldoende motivatie om terug te vechten tot 2-8. Daarna is het echter Bratanov die geen punt meer afstaat. In de vierde set houden beide spelers elkaar lang in evenwicht. Een rustige Zhang herpakt zich van de vorige set en voelt zich duidelijk beter in zijn sas bij een 7-7 tussenstand. Dan weet Zhang twee prachtige punten op rij te maken (9-7), maar Bratanov klampt aan met een netbal (9-8). De volgende spectaculaire rally eindigt in het voordeel van Zhang, die meteen doorstoot naar setwinst. Bratanov begint de 5de set opnieuw agressief (0-3). Zhang vindt een gepast antwoord en wint 6 punten op rij (6-3). Vanaf 6-4 wordt Zhang in de verdediging gedrukt door Bratanov, die kan terugkomen tot (6-7). Bratanov wint uiteindelijk de set met 7-11 en houdt Virton op koers.

De derde wedstrijd gaat tussen Ayemojuba en Mehmedovic, twee spelers met een snelle en harde speelstijl. Mehmedovic mag de wedstrijd openen, maar ziet Sau meteen een kleine voorsprong nemen (4-2). Ayemojuba kan zijn voorsprong verder uitdiepen tot (8-3), maar zijn spel bleef toen haperen. Mehmedovic benutte die kans om terug te komen (9-9) en zelfs de set naar zich toe te trekken (9-11). In de tweede set bleven beide spelers elkaar bestoken met snelle ballen. Ze hielden elkaar in evenwicht tot 3-3. Dan was het opnieuw Ayemojuba die een kloofje kon slaan (5-7), maar hij zag de Bosniër opnieuw terugkomen (10-10). Deze keer kon Sau het hoofd wel koel houden: hij won de set met 12-10. Het publiek heeft kunnen genieten van spectaculaire balwisselingen en bijzondere reddingen van net- en kantballen. De derde set was opnieuw van een hoogstaand niveau waarbij de spelers zowel hun technische als tactische kennis ten volle benutten. Ze werd helaas wel ontsierd door enkele opvallende fouten. Mehmedovic wist deze keer uit te lopen tot 2-5, maar moest Ayemojuba terug naast zich dulden (5-5). De Bosniër kwam opnieuw 3 punten voor (5-8), maar zag bij 10-10 Sau terug gelijkstaan. Ayemojuba wist zijn eerste setbal niet te verzilveren. De derde setbal voor Mehmedovic was wel de goede (13-11). De vierde set startte met een duik van Mehmedovic in het publiek (1-1) na een goede balwisseling van de thuisspeler die de hoeken van de tafel benutte. Het was echter opnieuw Muhammed die wist uit te lopen tot 4-6 dankzij zijn agressieve spelstijl. Het publiek krijgt bijzonder lange balwisselingen te zien met een uitstekend verdedigende Sau. Niettemin weet Mehmedovic de set met 11-8 naar zich toe te trekken. Virton staat 2-1 voor en behoudt zicht op de halve finales.

Het dubbelspel wordt betwist door de duo's Zhang/Ayemojuba en Bratanov/Mehmedovic. Er hangt een ontspannen sfeer bij Virton, die zelfs wat grapjes uithalen met het scheidsrechtersduo. In de eerste set houden beide duo's elkaar in evenwicht.  De Luxemburgers trekken echter snel aan het langste eind (9-11). Ook de tweede set is bijzonder spannend (9-9), maar deze keer zijn het de thuisspelers die setwinst behalen (11-9). In de derde set gaat Mortsel verder op zijn elan en varieert haar spel goed. Ze lopen al snel 6-0 uit. Virton kan terugkomen tot 6-3, waarop Mortsel tactisch even de wedstrijd onderbreekt met een time-out. Ondanks knap offensief spel van Mortsel, is het Virton die het volgende punt wint (6-4). Mortsel maakt daarna echter de set uit (11-4). De vierde set begint goed voor Virton, dat makkelijk uitloopt tot 4-1. Mortsel biedt echter voldoende weerwerk en weet terug te komen tot 4-4. Virton weet nog een puntje te maken, maar ziet de thuisploeg verder doorstomen tot 5-8. Het Luxemburgse duo vecht zich terug in de wedstrijd (8-8) en laat zelfs geen puntje meer over voor Mortsel (8-11). In de belle houden beide teams elkaar in evenwicht tot 6-6. Dan weet Virton opnieuw een kloof te maken (6-9) en winnen ze uiteindelijk het dubbelspel (7-11). Mortsel moet beginnen opletten dat ze hun voorsprong op Virton in het klassement niet verliezen...

Na de pauze nemen Rumgay en Bratanov het tegen elkaar op. Rumgay motiveert zichzelf naar een 3-0-voorsprong. Bratanov probeert te counteren met tempowisselingen, maar ziet bij 4-8 alle hoeken van de tafel. Het sein voor de voormalige Bulgaar om zich terug in de wedstrijd te knokken, wat hem bij 7-8 lijkt te lukken. Beide spelers tonen hun offensieve kwaliteiten, maar het is de thuisspeler die 10-8 weet voor te komen. Bratanov kan nog terugvechten tot 11-11, maar ziet setwinst uiteindelijk naar de Schot gaan (13-11). In de tweede set is het Bratanov die een voorsprong neemt (2-4). Rumgay weet zijn tegenstander echter af en toe in de verdediging te duwen (3-5). De snelle, offensieve balwisselingen zijn duidelijk vermoeiend voor beide spelers. Bratanov houdt echter stand (8-9) en kan uitmaken (8-11). Rumgay weet in de derde set opnieuw een ruime voorsprong bij elkaar te spelen met een harde speelstijl (3-7). Bratanov kan het tempo echter ook aan en weet net op tijd langszij te komen (10-10). De Schot ziet ook zijn 4de setbal teniet gedaan en moet zelfs een setbal toestaan aan Bratanov. De thuisspeler kan de eerste setbal opvangen, maar de tweede is er teveel aan (12-14). Bij een 1-2-stand en opslag van Rumgay, kennen de scheidsrechters een punt toe aan de Schot. Bratanov claimt echter een netbal bij de service van Rumgay. Gavin geeft dit toe, maar verliest de herkansing. Bratanov maakt van de situatie gebruik en loopt onmiddellijk uit tot 1-5. Martin staat duidelijk sterk in zijn schoenen en geeft de Schot nog amper kansen om terug te komen. Hij wint de set uiteindelijk met 7-11. Virton is hierdoor zeker van de zege, maar moet nog minstens 1 match winnen om het beoogde ticket te behalen.

De voorlaatste wedstrijd gaat tussen Ayemojuba en Olteanu. De thuisspeler neemt een riante voorsprong (4-1) maar ziet de Roemeen terugkomen tot 5-4 na een knappe lange rally. Olteanu, duidelijk gemotiveerd maar ook gestresseert om zijn deel van een mogelijke plaatsing voor de halve finales te verzorgen, kan pas bij 7-7 naast Ayemojuba komen. Bij 8-8 weet de Roemeen de nodige kloof te slaan (8-10) en zo uiteindelijk de set te winnen (9-11). In de tweede set geven beide spelers elkaar geen duimbreed toe. Pas bij 8-6 weet Sau een kloofje te slaan. Die blijkt uieindelijk groot genoeg voor setwinst (11-9). In de derde set komt Olteanu er door de stress nauwelijks aan te pas. Ayemojuba vecht zich makkelijk naar een 11-3-overwinning. In de vierde set probeert Olteanu de meubelen voor Virton te redden. Bij een 1-4-achterstand ziet hij zich verplicht een time-out te nemen. Die brengt de nodige rust in zijn spel, waardoor hij Sau kan bijbenen bij 6-6. Het publiek krijgt ondertussen bijzonder mooie balwisselingen te zien waarbij beide spelers elkaar in de verdediging drukken. Het is echter steeds thuisspeler Ayemojuba die telkens het eerste puntje weet te bemachtigen na het gelijkspel en zo een eerste matchbal verzilvert. Die is meteen de goede. Olteanu, duidelijk teleurgesteld, krijgt nogmaals een gele kaart wegens onsportief gedrag (gooien van palet). De spelers weten het nog niet, maar Virton is door deze tweede nederlaag van Olteanu virtueel uitgeschakeld voor de halve finales. De set-quotiënten van de Luxemburgers zijn te laag om nog aanspraak te kunnen maken op een tweede of eerste plaats. Zelfs een 3-0-winst van Mehmedovic kan geen soelaas brengen.

In de laatste wedstrijd gooit Mehmedovic zich in de strijd tegen Zhang. Beide spelers trachten nog de laatste wedstrijd te winnen in de veronderstelling van hun ploeg naar de halve finales te loodsen. In een gelijkopgaande eerste set iweet Zhang bij 9-7 de juiste kloof te slaan. Mehmedovic speelt zoals gewoonlijk snel en aanvallend, maar Zhang weet vanuit de verdediging de nodige druk te leggen. Zhang wint uiteindelijk met 11-7. In de tweede set staat Mehmedovic onmiddellijk goed te spelen. Hij slaat een eerste kloof (1-3 en 3-6), maar ziet de thuisspeler bij 6-6 terug naast zich. Bij 7-6 vraagt de Bosniër zelfs een time-out. Een goede zet, want Mehmedovic verliest geen punt meer en wint de set met 7-11. Zhang start de derde set gemotiveerd, maar ziet Muhammed wel uitlopen tot 7-4. Zhang probeert aan te klampen, maar kan nooit langszij komen. Mehmedovic wint uiteindelijk met 8-11. In de vierde set komt Zhang er niet meer aan te pas. Mehmedovic domineert een gedemotiveerde Zhang en wint met 2-11.

Virton boekt dus de noodzakelijke 2-5 zege. Alle ploegen eindigen hierdoor met 14 gewonnen matchen versus 14 verloren matchen. Op basis van artikel C.7.22.2 "Bij nieuwe gelijke stand worden achtereenvolgens in acht genomen, en dit zover als nodig, eerst de quotiënten tussen de individuele overwinningen en de individuele nederlagen, dan de quotiënten tussen de gewonnen en verloren sets en uiteindelijk de quotiënten tussen de gewonnen en verloren setpunten"). Daarin blijkt Mortsel de sterkste te zijn (58/53 = 1,09) gevolgd door Diest (56/58 = 0,97) en Virton (54/58 = 0,95). Virton heeft dus 1 match teveel verloren, of 3 sets te weinig gewonnen voor een halve finale. Zij zullen dus net als vorig jaar tevreden moeten zijn met een strijd om de 5de tot 8ste plaats.

Welke tegenstanders Mortsel en Diest krijgen is nog niet bekend. Villette en Hoboken hebben zich sportief geplaatst, maar Hoboken is in beroep gegaan tegen de beslissing over de match Deinze - Villette. Hierdoor is enkel Hoboken zeker van een halve finale, maar zij kunnen zowel eerste worden (als Villette alsnog een algemeen forfait moet geven) als tweede (als de uitspraak na beroep hetzelfde blijft). Indien Villette uit competitie wordt genomen, zit Deinze plotseling ook in de halve finales. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd...

Mortsel - Virton (2 - 5)

• Gavin Rumgay - Dragos Olteanu (3 - 0: 8, 5, 8)
  • Ying Zhang Dong - Martin Bratanov (2 - 3: -9, 10, -2, 8, -7)
  • Sau Ayemojuba - Muhamed Mehmedovic (1 - 3: -9, 10, -11, -8)
  • Zhang/Ayemojuba - Bratanov/Mehmedovic (2 - 3: -9, 9, 4, -8, -7)
  • Gavin Rumgay - Martin Bratanov (1 - 3: 11, -8, -12, -7)
  • Sau Ayemojuba - Dragos Olteanu (3 - 1: -9, 9, 3, 9)
  • Ying Zhang Dong - Muhammed Mehmedovic (1 - 3: 7, -7, -8, -2)