Logo

Junioren ontmoeten Tsjechië in hun 1/8ste finale

Zondag 15 juli bleek een bijzonder succesvolle dag voor de Belgische teams tijdens de Europese Jeugdkampioenschappen. In Oostenrijk werden alle teamwedstrijden winnend afgesloten. De cadetten jongens stelen de show met een onverwachte plaats in de kwartfinales.

 

Waar voor de jongens cadetten het behoud voorop werd gesteld, verrasten ze zondagmiddag met winst in de 1/8ste finale van Roemenië. De eerste steen voor deze zege werd gelegd door Romain Lambiet (foto), die de bijzonder nipte openingswedstrijd wist te winnen van Alexandru Manole. Anthony Deceuninck bracht België op een comfortabele voorsprong met een loepzuivere 3-0 zege tegen kopman Rares Sipos, maar het duurde toch nog tot het vijfde duel eer de zege een feit was. Deceuninck won zijn tweede individuele wedstrijd in het duel: een vijfsetter tegen Manole.

3 - 2 Jongens Cadetten - Roemenië
1 - 0 Romain LAMBIET - Alexandru MANOLE 3 - 2 -9, 12, -11, 10, 10
2 - 0 Anthony DECEUNINCK - Rares SIPOS 3 - 0 11, 7, 5
2 - 1 Lambiet/Deceuninck - Manole/Pletea 0 - 3 -7, -12, -8
2 - 2 Romain LAMBIET - Rares SIPOS 1 - 3 -9, 3, -9, -9
3 - 2 Anthony DECEUNINCK - Alexandru MANOLE 3 - 2 9, -4, -7, 3, 5

Door deze zege is het behoud in de 1ste divisie meteen verzekerd. Het team kan nu omhoog kijken en eventueel zelfs voor een medaille gaan. Volgende tegenstander is Oostenrijk, dat zich via de play-offs vanuit de 2de divisie tot in de kwartfinale heeft gespeeld.

 

De jongens junioren spelen straks pas hun 1/8ste finale. De loting bracht Tsjechië op hun weg. Een haalbare kaart volgens Bart Vermoesen, topsportcoördinator bij de VTTL: "Bajger en Reitspies zijn hun beste spelers, maar Robin Devos is sterk bezig en wint normaal gezien zijn beide wedstrijden. Robin Saudemont of Florent Lambiet moeten dan in staat zijn om voor het derde punt te zorgen. Verder kijken we voorlopig nog niet."

 

Lisa Lung, Nathalie Marchetti en Anne Catherine Godefroid bleven zondag ongeslagen in groep O bij de meisjes junioren. Na eerdere zeges tegen Armenië en San Marino, werd zondagavond ook Ierland opzij gezet. De Belgische juniores eindigen zo als eerste in hun poule.

 

3 - 0 Meisjes Junioren - Ierland
1 - 0 Nathalie MARCHETTI - Edel O'REILLY 3 - 0 7, 6, 6
2 - 0 Lisa LUNG - Ashley GIVAN 3 - 1 9, 6, -8, 9
3 - 0 Anne Catherine GODEFROID - Elayna McGLONE 3 - 0 2, 0, 3

Maandag gaan ze de strijd aan met Litouwen voor plaatsen 29 en 30 in de eindrangschikking.