Logo

Voorbeschouwing 55ste Europese Jeugdkampioenschappen

Vrijdag 13 juli start in het Oostenrijkse Schwechat, een buurgemeente van Wenen, de 55ste editie van de Europese Jeugdkampioenschappen. De beste Europese spelers strijden daar tot en met zondag 22 juli 2012 om medailles in veertien verschillende reeksen. België kent een strijdvaardig team van zestien deelnemers, waaronder acht Vlamingen, met als speerpunt de jongens junioren.

 

Wegens het wegvallen van tweede man Emilien Vanrossomme (geblesseerd) treden de jongens junioren weliswaar lichtjes verzwakt aan de start. Niettemin ligt het doel voor Martin Allegro, Robin Declercq, Robin Devos, Florent Lambiet en Robin Saudemont hoog met een kwartfinale. De loting na de groepsfase zal bepalen of dat doel bereikt kan worden.

De jongens cadetten (Anthony Deceuninck, Thibaut Darcis en Romain Lambiet, aangevuld met miniem Mathias Janssens) krijgen de zware taak om het behoud in de 1ste divisie te verzekeren. Daarvoor eindigen ze idealiter bij de eerste veertien, maar zelfs indien dat niet lukt zijn er nog mogelijkheden om degradatie te vermijden. De Vlaamse hoop ligt bij Anthony Deceuninck, die tijdens de recente Jeugd Open van Spanje bewezen heeft op Europees niveau mee te kunnen draaien. Het blijft echter de vraag of hij dat niveau ook tijdens de Europese Jeugdkampioenschappen op tafel kan brengen.

Margo Degraef, Lauranne Hackemack en Eline Loyen willen, met het oog op volgend jaar, de promotie naar de 1ste divisie afdwingen bij de meisjes cadetten. Dit jonge, homogene team moet daar via een of meerdere promotiewedstrijden normaal kansen voor krijgen. Net als bij de jongens junioren kan de loting hier echter roet in het eten gooien.

Voor de meisjes junioren, dat onthoofd naar de Werner Schlager Academie afzakt, liggen de verwachtingen veel lager met een plaats binnen de top 24. Het team bestaat uit Wendel Depuydt, Anne-Catherine Godefroid en Nathalie Marchetti, waarbij enkel de laatste noemenswaardige internationale ervaring heeft. Het vierde teamlid is minieme Lisa Lung. Dit talent, dat volgend jaar lid wordt van de Topsportschool Tafeltennis in Leuven, speelt twee leeftijdsklassen hoger omdat ze hier vermoedelijk meer speelgelegenheid zal kunnen krijgen dan in het reeds sterk bezette cadettenteam.

 

Individueel ziet de Vlaamse Tafeltennisliga vooral een grote rol weggelegd voor Robin Devos. De Mallenaar zette recent sterke prestaties neer op internationaal niveau. Robin staat momenteel op een zesde plaats op de Europese Juniorenrangschikking waardoor een plaats bij de top acht een logisch eindpunt zou zijn. Het zou echter geen verrassing zijn mocht hij alsnog een medaille veroveren. Ook in het dubbelspel, waar de leerling van de Leuvense Topsportschool Tafeltennis zal aantreden aan de zijde van de Fransman Antoine Hachard, behoort een podiumplaats tot de mogelijkheden.

Bij de cadetten meisjes liggen de beste kansen bij het duo Eline Loyen en Margo Degraef. Samen moeten ze in staat zijn om de kwartfinales van het dubbelspel te bereiken. Individueel moet een van de drie Vlaamse cadettes (Lisa Lung, Eline Loyen en/of Margo Degraef) kunnen verrassen met een plaats in de top zestien of zelfs meer. Datzelfde geldt bij de jongens voor Anthony Deceuninck, alhoewel dat voor hem minder evident zal worden.

Voor Robin Declercq, Wendel Depuydt en Mathias Janssens primeert vooral het opdoen van internationale ervaring, waarbij goed spel van groot belang is en hopelijk wordt beloond met een uitschieter.