Logo

België heeft zich zowel bij de heren als bij de dames kandidaat gesteld voor de nieuwe Europese Landencompetitie (European Nation League). Deze nieuwe competitievorm van de Europese Tafeltennis Unie start in februari 2009 en zal drie jaar duren.

Doel van deze competitie is de Europese Tafeltennisbonden de gelegenheid te geven de sport verder te promoten in eigen land. Tegelijkertijd krijgen de spelers/speelsters meer speelkansen waardoor ze kunnen groeien op internationaal niveau. 

De deelnemende landen zullen verdeeld worden over 3 blokken van 8 ploegen. De landenteams worden gerangschikt volgens sterkte. De acht sterkste landen komen uit in de "Premier Division"; de volgende acht ploegen komen uit in de "Challenge Division" de andere 8 ploegen in de "Standard Division".

De acht ploegen worden verdeeld over twee reeksen, waarin elke ploeg een heen- en terugwedstrijd speelt tegen de drie tegenstanders. De eerste en tweede van beide reeksen komen dan in terecht in een tabel met rechtstreekse uitschakeling (halve finale en finale) waarbij opnieuw een heen- en terugwedstrijd staat gepland.

De wedstrijden worden gespeeld zoals in de Champions League: 3 spelers per team die maximaal 5 confrontaties spelen. Van zodra een team 3 confrontaties heeft gewonnen eindigt de wedstrijd.