Logo

Niet titelverdediger Portugal, noch grootmacht Duitsland wist de eindzege in de landencompetitie van de Europese Kampioenschappen bij de heren naar zich toe te trekken in het Russische Ekatarinaburg. Het was uitdager Oostenrijk die met de hoogste eer ging lopen. Duitsland kon wel voor de derde keer op rij de titel veroveren bij de dames.

De Oostenrijkse heren eindigden tweedes in hun poule na Zweden, maar zetten een belangrijke stap op weg naar de finale door in de eerste ronde titelverdediger Portugal uit te schakelen. In een uitermate spannend duel bracht Robert Gardos de uitdagers tot twee maal terug, waarna Stefan Fegerl het pleit beslechtte ten nadele van Tiago Apolonia. In de halve finale ging Wit-Rusland met 3-1 voor de bijl.

Duitsland, dat niet kon rekenen op Timo Boll, won haar poule wel. Enkel Oekraïne kon een vijfde duel afdwingen, mede dankzij de afwezigheid van kopman Ovtcharov. Griekenland (3-0) en Frankrijk (3-1) konden te weinig weerstand bieden aan de Mannschaft, die zoals verwacht de finale bereikte.

Robert Gardos bracht Oostenrijk op voorsprong door in de belle Patrick Baum te verslaan. Dimitrij Ovtcharov had het absoluut niet onder de markt tegen Stefan Fegerl, maar kon in de belle wel met 10-12 zijn land op gelijke hoogte brengen. Daniel Habesohn wist een nieuwe voorsprong uit te bouwen voor de uitdagers, door nipt te winnen van Patrick Franziska. Ovtcharov maakte opnieuw gelijk. Fegerl, die voor de derde keer de zware druk op zijn schouders kreeg om de beslissende vijfde wedstrijd te spelen, bleef koelbloedig tegen Baum en bezorgde met een 3-0 overwinning de allereerste Europese titel in de landencompetitie aan Oostenrijk.

 

Waar de spanning te snijden was bij de heren, kwamen de Duitse dames nooit in gevaar gedurende het hele toernooi. Slovakije (in de poules) en Oostenrijk (in de eerste ronde) waren de enige teams die een duel konden afsnoepen van de titelverdediger. Uiteindelijk versloeg Duitsland in de finale Roemenië met 3-0 om haar derde titel op rij te verzilveren.