Logo

Het Europese Top-12-tornooi, traditioneel een grote afspraak voor de Europese spelers begin februari, ondergaat volgend seizoen twee grote wijzigingen. Er is plaats voor de beste drie beloften en de winnaar verzekert zich van een ticket voor de wereldbeker in het najaar.

De ETTU maakte deze wijzigingen eind maart en begin april kenbaar via haar website. De huidige competitievorm stond al langere tijd onder druk – kijk maar naar de grote hoeveelheid afwezigen in Lyon – en daar heeft de ETTU dus een oplossing voor gevonden.

Alhoewel pas als tweede wijziging aangekondigd, moet het rechtstreekse ticket voor de wereldbeker in het najaar de topspelers aan het evenement binden. Daarvoor was wel de toelating van de ITTF nodig, die dit voorstel echter een goede aanzet vond om de continentale- en wereldcompetities beter met elkaar te verbinden. Normaal worden de deelnametickets voor de wereldbekers via de werelranglijst verdeeld, maar nu ligt er voor de Europese spelers dus al eentje klaar na het Top-12.

Het is wel iets harder vechten voor een plaatsje op de deelnemerslijst van de top-12, want enkel de zeven beste spelers plaatsen zich nog rechtstreeks voor het evenement. Drie plaatsen zijn vanaf nu voorbehouden aan de beste Europese beloften (-21), waardoor zij sneller kennis kunnen maken met dergelijke grote evenementen. De twee resterende plaatsen zijn wildcards, waarvan er minstens eentje zal worden gebruikt om de Europese Kampioen te laten aantreden, mocht die onverhoopt niet tussen de eerste tien geselecteerde spelers staan.

 

Naast de wijzigingen aan de Top-12 werd ook beslist dat de Europese Jeugd Top-10 zal worden verplaatst naar het najaar (September - November) in plaats van de huidige stek eind januari.