Logo

Jean-Michel Saive begint straks in Peking aan zijn zesde Olympische Spelen. Maandagnamiddag werd hij hiervoor gehuldigd door de Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF), samen met de Kroaat Zoran Primorac en de Zweed Jorgen Persson. Tafeltennis staat op het olympisch programma sinds Seoel 1988, en de drie zijn de enigen die aan alle zes edities zullen hebben deelgenomen.

Bron: Sportwereld

"Ik ben trots op dit initiatief van de ITTF", vertelde de 38-jarige Saive maandag. "Dat ze ons in de bloemetjes zetten, toont aan dat ze blij zijn met spelers als wij, en het is ook een bewijs dat dat selectieprobleem van eerder dit jaar niet persoonlijk was (Saive stapte naar het Internationaal Sporttribunaal nadat hij door de ITTF niet rechtstreeks was geselecteerd voor de Spelen)."

Saive, 26e op de ITTF-wereldranking, speelt op 20 augustus in de tweede ronde tegen ofwel de Portugees Joao Monteiro (ITTF-67) ofwel de winnaar van de partij tussen de Nigeriaan Segun Toriola (ITTF-115) en de Amerikaan David Zhuang (ITTF-250). Als hij die partij wint, komt hij uit tegen de Zuid-Koreaan Sang Eun Oh (ITTF-15). "Mijn ambitie is gewoon om zo goed mogelijk te spelen in mijn eerste wedstrijd, en als ik die wedstrijd overleef, zien we wel match per match. Het positieve van reekshoofd te zijn, is dat ik al meteen in de tweede ronde zit, maar het negatieve daarvan is dat ik niet heb kunnen inspelen tegen een makkelijkere tegenstander. Daarom was het ook belangrijk dat ik al heb kunnen trainen in de wedstrijdzaal. In de tweede ronde blijven er maar 48 spelers meer over, dus makkelijke confrontaties zijn er dan niet meer."

"Ik weet dat ik nog veel spelers aankan", aldus Saive. "Maar na een carrière als de mijne is alles wat ik hier presteer een bonus. Ik ben blij dat het bijna begint, want ik ben hier al sinds 7 augustus, en dat is toch lang."

De beste prestatie van Saive op de Olympische Spelen is een plaats in de kwartfinales op de Spelen van Atlanta in 1996.