Logo

Lisa Lung en Martin Allegro hebben zich deze maand geplaatst voor deelname aan de Olympische Jeugdspelen.

Het Chinese Nanjing organiseert deze zomer de tweede editie van de Olympische Jeugdspelen, een nieuwe vierjaarlijkse sportieve traditie voor jonge spelers. Tijdens de eerste editie verdedigde Emilien Vanrossomme de Belgische eer; dit jaar komen talenten geboren tussen 1996 en 1999 aan bod.

Behalve de topspelers van de wereldjeugdranglijst en de continentale plaatsingstoernooien, organiseert de ITTF ook zes toernooien onder de noemer "The Road to Nanjing 2014". Daarin strijden de deelnemers voor een enkel ticket per toernooi. Na een eerdere poging van Nathalie Marchetti in Metz, kreeg Lisa Lung – die in de wereldranking de Waalse voorbij wist te steken – in de eerste week van april haar kans in Canada. Dankzij een kleiner deelnemersveld stegen de kansen van de Truiense meteen: op papier is ze immers de tweede sterkste speler. Een rol die ze waar maakte tijdens de kwalificaties door als groepsfavoriete geen enkele set prijs te geven.

In de halve finales werd Lisa zwaarder op de proef gesteld door de Italiaanse Giorgia Piccolin. De speelster van PW Diest wist zich echter in zes sets te plaatsen voor de finale, waarin ze verrassend genoeg de Hongaarse Leila Imre tegenover zich kreeg. Imre verraste in de halve finales door in een uitermate spannende wedstrijd topfavoriete en thuisspeelster Luo Anqi in vijf sets uit te schakelen.

Net als in de groepsfase wist de Hongaarse het Lisa Lung gedurende een set moeilijk te maken, maar zelfs dat bleek onvoldoende voor setwinst. Met 11-4, 11-9, 11-4 en 11-7 bemachtigde de selectiespeelster van de Leuvense Topsportschool het ticket voor Nanjing.

 

Ook Martin Allegro was aanwezig in Metz en Canada maar kwam in beide tornooien te kort. In Caïro wist Allegro als topfavoriet de finale te halen, maar sneuvelde in de beslissende wedstrijd tegen de Zwitser Elia Schmid. Met nog twee dergelijke evenementen te gaan kreeg Allegro een voorlaatste kans in Argentinië, waar hij echter pas als tweede reekshoofd genoteerd stond. Hij wist deze keer echter beter met de druk om te gaan en kon de Russische topfavoriet Sadi Ismailov in vijf sets te verslaan waardoor ook hij van 17 tot 23 augustus zijn opwachting mag maken in Nanjing voor het tafeltennisevenement van de Olympische Jeugdspelen 2014.