Logo

Net als het Chinese damesteam, hebben ook de heren voor de derde keer op rij de landencompetitie tijdens de Olympische Spelen op hun naam gezet.

Japan vormde echter bijzonder goed weerwerk. Na een toch vrij vlotte 3-0 overwinning van Ma Long op Koki Niwa, wist Jun Mizutani in een ware thriller Japan langszij te brengen met een zege op Xu Xin. Diezelfde Xu Xin moest amper vijf minuten later, samen met een aan de heup geblesseerde Zhang Jike het dubbel spelen.

Maharu Yoshimura en Koki Niwa namen de flow van hun landgenoot over en wonnen de eerste set ruim. Helaas was het sprookje van korte duur, want Zhang verbeet de pijn en Xu geraakte uit zijn dal waardoor ze – ondanks een nieuwe spannende derde set – China opnieuw op voorsprong brachten (-4, 6, 9, 5).

Ma Long verzekerde het goud voor de Chinese heren met een dominante zege (1, 4, 4) op Yoshimura. Ook bij de heren heeft China dus alle teamcompetities op haar naam gezet sinds de opname van dit onderdeel in de Olympische Spelen.

 

Het brons ging naar Duitsland, dat in de halve finale eerder onverwacht het onderspit moest delven tegen Japan. Het overwon Zuid-Korea met 3-1 en verzekerde zo voor de derde keer een medaille in deze discipline.

Even leek de individuele nederlaag van Bastian Steger in de openingswedstrijd en een zware val van Timo Boll in het dubbelspel echter roet in het eten te gooien. Injecties tegen de pijn hielden de Duitse vlaggendrager echter net genoeg recht. Dimitrij Ovtcharov had voordien nog Joo Saehyuk nipt opzij gezet, terwijl de zeges in het dubbelspel én in het enkelspel van Boll tegen dezelfde Joo het brons veilig stelden.

 

In de eerste ronde van de herencompetitie werd nog een record gevestigd. Engeland nam met het allerkleinste verschil de maat van Frankrijk. Alle wedstrijden eindigden in een belle: nog nooit eerder waren vijfentwintig sets nodig om een wedstrijd te beslechten tijdens de Olympische Spelen.