Logo

De Oekraïnse verdedigster Tetyana Bilenka zorgde voor de enige verrassing tijdens de eerste ronde van de Womens World Cup in het Japanse Kobe.

De wereldbeker heeft een kleine gedaantewisseling ondergaan. Het evenement bestaat nu uit drie fasen, waarbij twintig spelers in de arena zullen aantreden. De eerste acht speelsters op de plaatsingslijst zijn vrijgesteld van de eerste ronde. Daarin worden de overige speelsters in vier poules verdeeld. Enkel de winnaar van zo'n kwalificatiegroep plaatst zich voor de tweede ronde, waar opnieuw vier groepen van drie speelsters worden uitgeloot.

Spelers worden bovendien niet meer geselecteerd op basis van de wereldrangschikking, maar door de resultaten op hun continentaal plaatsingstoernooi. In Europa zal dit de vernieuwde Europese Top 12 worden, maar bij gebrek aan organisatoren werd dit evenement uitgesteld. Dit jaar tellen voor de Europese speelsters daarom de resultaten van het WK in Parijs.

Tetyana Bilenka is de enige speelster die voor een stunt kon zorgen tijdens de eerste ronde. De Oekraïense verdedigster won haar groep ten nadele van de Zuid-Koreaanse Yang Haeun. Liu Jia (Oostenrijk), Yu Meng Yu (Singapore) en Sayaka Hirano (Japan) wisten hun favorietenrol in de eerste ronde wel waar te maken.