Logo

Belgische heren hinken op twee gedachten

België heeft slechts een team actief in het Duitse Dortmund. Ons land vaardigde immers enkel een herenteam af voor de Wereldkampioenschappen voor Landenteams.

 

De Belgische heren hinken overigens op twee gedachten. Enerzijds wil men zo hoog mogelijk eindigen in de tweede divisie, met mogelijk zelfs promotie naar de Champions Division. Anderzijds wil men absoluut de degradatie naar de derde divisie vermijden.

Het jonge Belgische team bestaat in eerste instantie uit Yannick Vostes, Lauric Jean, Benjamin Rogiers en Cedric Nuytinck. Het is echter de vraag in hoeverre kopman Vostes ondertussen is hersteld van zijn rugproblemen. "Yan" moest in februari nog forfait geven voor de Belgische Kampioenschappen én de belangrijke wedstrijd van zijn Belgisch team, Virton, tegen Hoboken in de strijd voor de halve finales in de Superdivisie.

De angst voor een degradatie zit er, na de mindere resultaten in het Russische Kazan tijdens de Europese Kampioenschappen van 2011 door blessures van zowel Vostes als Rogiers, weldegelijk in. Jean-Michel Saive heeft zich zelfs opnieuw beschikbaar gesteld voor het team. "Ik ben bereid om mijn eigen klassement op de wereldrangschikking op het spel te zetten. Tijdens dit WK zal ik de rol van luxejoker spelen. Ik wil het team helpen. Bij degradatie zou België immers nu reeds alle hoop op deelname voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016 mogen opbergen, terwijl dat dat evenement net de motor moet zijn voor een generatie die mij moet vervangen", aldus een gemotiveerde Saive in La Dernière Heure.

De Belgische heren zijn als tweede geplaatst in groep G van de tweede divisie. Daarin strijden onze landgenoten tegen reekshoofd Oekraïne, Turkije, Bulgarije, Israël en Luxemburg. De eerste drie teams in deze poule strijden verder voor het promotieticket, de laatste drie vechten tegen degradatie.

Geen damesteam dus op dit ogenblik, maar er wordt wel gekeken naar de toekomst. In Wallonië kijkt men vooral naar de ontwikkeling van Nathalie Marchetti, Lauranne Hackemack en Florence Van Acker. Aan Vlaamse zijde lijken Eline Loyen en Lisa Lung voor een nieuw elan in het Belgische tafeltennis te kunnen zorgen. Alle voornoemde spelers zijn echter nog niet klaar om deel te nemen aan een dergelijk evenement. Zij moeten eerst nog ervaring op doen in de jeugdkampioenschappen.