Logo

Innovatief WK slaat mijlpaal voor de tafeltennissport

De organisatie van de Wereldkampioenschappen Tafeltennis introduceert tijdens haar tornooi, dat van 8 tot en met 15 mei plaatsvindt in de Ahoy te Rotterdam, een primeur voor de tafeltenniswereld.

Tornooidirecteur Ton van Happen: "Tijdens de WK hebben we de beschikking over een volledig geïntegreerd live scoring systeem dat in de tafeltenniswereld nog niet eerder is gebruikt. Het systeem stelt ons in staat om resultaten live te publiceren op de TV schermen in Ahoy én op onze website. De bezoekers, media, officials en de internetgebruikers kunnen hiermee ‘punt voor punt’ de wedstrijden volgen. We hopen tevens dat dit stukje innovatie bijdraagt aan het reduceren van het gebruikelijke papierwerk."

Nooit eerder heeft een tafeltennistornooi van deze omvang gebruik gemaakt van een dergelijk systeem. Het systeem stelt voor het eerst in de geschiedenis de tafeltennisscheidsrechters in staat om live uitslagen digitaal te verwerken via een kleine computer. De uitslagen worden realtime gepubliceerd op de schermen in Ahoy en de website van het WK. Daarnaast wordt alle spelers- en wedstrijdinformatie live getoond op alle 40 wedstrijdtafels. Een unicum voor de sport.

Het probleem bij nieuwe systemen is meestal dat er veel kinderziektes in zitten, daar is Van Happen echter niet bang voor: "Het systeem is uitgebreid getest en heeft tijdens de Nederlandse Kampioenschappen haar vuurdoop met glans doorstaan. De schoonheidsfoutjes die uit die proeven naar voor zijn gekomen zijn inmiddels verholpen. Tijdens het laatste kwalificatietornooi van de dames in Oudkarspel werd het systeem voor de laatste maal aan een test onderworpen."