Logo

Het WK in Parijs zal een nieuwe wereldkampioene voortbrengen in het enkelspel bij de dames. Titelverdedigster Ding Ning overleefde de halve finales immers niet.

Het zag er nochtans goed uit voor de Chinese, die tot de kwartfinales geen enkele set verloor. De Noord-Koreaanse Ri Myong Sun was de eerste die een barstje kon slaan in het pantser van Ding Ning door de tweede set van hun onderlinge kwartfinale te veroveren. Daar bleef het echter bij.

In de halve finale nam Ding Ning het op tegen Olympisch Kampioene Li Xiaoxia. Net als in Londen moest de regerend wereldkampioene het onderspit delven tegen haar landgenote. Ding Ning startte niettemin het sterkste met winst in de eerste set (11-8), maar kreeg in de tweede een zware moker te verwerken (1-11). Ding verweerde zich goed met zelf een ruime setwinst (11-4), waarna beide Chinese jongedames een spannende vierde set speelden. Die ging met het kleinste verschil (11-13) naar Li Xiaoxia. Toch bleef Ding Ning verder knokken. In de vijfde set wist ze een kloof van drie punten bijna te dichten (6-7), maar een succesvolle time-out van Li deed het momentum kantelen (6-11). Een omgekeerd scenario in de zesde set, waarin Ding Ning een voorsprong zag wegsmelten. Haar time-out hielp haar echter niet (8-11), waardoor haar titeldromen de kast in moeten.

 

Langs Europese kant was het Turkije dat de eer hoog hield. Met Hu Melek had het land een kwartfinalist in de rangen. Een ronde eerder sneuvelden Liu Jia (Oostenrijk), Shen Yanfei (Spanje) en de enige geboren Europese Tetyana Bilenka (Oekraïne). Bij de dames blijft China overigens het speelveld absoluut domineren. In de andere finale stonden Liu Shiwen en Zhu Yuling tegenover elkaar. In dat onderlinge duel trok tweede reekshoofd Liu – die ook verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Hu Melek – met 4-1 aan het langste eind.