Logo

Volgend jaar start het Euro-Africa Table Tennis Circuit. Recent is ook de kalender vrijgegeven met enkele verrassende namen.

Vorige week maakten de ETTU, ATTF en de ITTF de kalender bekend voor het nieuwe Euro-Africa Satellite Circuit. Het evenement debuteert in Egypte (Caïro) en eindigt in Antwerpen (België) na tussenpozen in Wit-Rusland, Kroatië, Zweden en Marokko .

Dat Wit-Rusland en de Flanders Open van de partij zijn, hoeft geen verrassing te heten. Beiden zijn reeds gevestigde waarden en hadden reeds hun deelname aan het Euro-Circuit bevestigd. Zweden lijkt echter, net als Opens van Egypte en Marokko, een stapje terug te zetten. Deze drie landen organiseerden in het verleden op regelmatige basis een Pro Tour-tornooi. Kroatië is dan weer een onverwachte nieuwkomer.

Rusland, oorspronkelijk mede-organisator van het Euro-Circuit, maakt onmiddellijk een doorgroei naar de ITTF Pro Tour.

Opvallend is dat de Open van Luxemburg, ook een bekend tornooi dat voorzien was in het Euro-Circuit, in het rijtje ontbreekt. ETTU-voorzitter Stefano Bosi lijkt zich echter tot dat land te richten als hij zegt "Dit is een goede basis, maar ons doel is om de kalender nog uit te breiden met twee extra gastlanden. Ik hoop ook op kleinere federaties met een goede motivatie om in de toekomst deel uit te maken van dit circuit, want het is volgens mij het perfecte evenement om organisatorische ervaring op te doen op internationaal niveau." Net als Luxemburg ontbreekt Turkije op het nieuwe appel.

De zes tornooien staan open voor alle leden van de ITTF, met dezelfde inschrijvingsvoorwaarden als de huidige Pro Tour. De vier heren en dames die op het einde van het seizoen aan kop staan op de ranglijst van het Circuit, ontvangen een uitnodiging van de ITTF om deel te nemen aan de Pro Tour Grand Final van 2012.

Wat betreft de wereldranglijst zullen de verschillende manches één categorie lager ingeschaald worden dan de Pro Tour-tornooien qua "Rating" en "Bonus"-punten.

Kalender

26 - 29 april: Open van Egypte (Caïro)
17 - 20 mei: Open van Wit-Rusland (Minsk)
24 - 27 mei: Open van Kroatië (Porec - Plava Laguna)
7 - 10 juni: Open van Zweden (Helsingborg)
28 juni - 1 juli: Open van Marokko (Rabat)
26 - 29 september: Flanders Open (Antwerpen)