Logo

Cedric Nuytinck en Robin Devos hebben de eerste kwalificatieronde van de Open van Qatar niet overleefd. Beiden sneuvelden tegen een veel sterkere tegenstander.

Nuytinck (foto) weerde zich knap tegen Jiang Tianyi (ITTF-51 in februari), maar moest uiteindelijk in zes sets wel zijn meerdere erkennen in de speler uit Hongkong. Devos sneuvelde ook pas na zes sets door de handen van de Oostenrijker Robert Gardos (ITTF-41). Beide spelers treden morgen samen wel nog aan in het dubbelspel.

Ondanks deze vroege uitschakeling, blijft de deelname van de twee Vlaamse spelers positief voor hun wereldranking: beiden winnen in Qatar drie punten. Samen met de bereikte uitslagen in Koeweit zit er echter opnieuw een stijging in voor onze landgenoten, die steeds dichter bij de deur naar de top-100 sluipen.

Op de Olympische ranglijst zouden de Belgische spelers (volgens een voorlopige eigen berekening, zonder rekening te houden met uitslagen van hun concurrenten) hun huidige plaats (respectievelijk 57 en 58) versterken. Via deze weg worden - na de continentale kwalificatietoernooien - nog 22 plaatsen wereldwijd verdeeld, dus elk punt is hier echt van belang. Reeds vier spelers boven hen hebben zich via andere wegen geplaatst. De snelste weg naar Rio blijft echter Halmstad van 12 tot 16 april, waar in totaal tien Europese tickets worden verdeeld.

Hun afwezigheid op het BK van afgelopen weekend is vanuit deze resultaten en perspectieven zeker verdedigbaar, maar het blijft natuurlijk wel een aderlating voor de organisator, een domper voor een deel van het publiek en ook de status van een dergelijk nationaal evenement.