Logo

De Duitser Thomas Weikert is de nieuwe president van de Internationale Tafeltennisfederatie. Hij volgt de Canadees Adham Sharara op, die na vijftien jaar een stapje terug zet en voorzitter zal worden van de ITTF.

Weikert is de zevende president in de geschiedenis van de ITTF sinds de oprichting in 1926. Hij wil de ingeslagen weg om van het tafeltennis een van de vijf wereldsporten te maken verder zetten. Weikert: "Om dit doel te verwezenlijken hoop ik op de volledige steun van de ITTF-familie te rekenen. Alhoewel ik Duitser ben, ben ik geen Duitse president. Ik ben president voor alle tafeltennissers. Zo is de ontwikkeling van kleinere landenbondien iets wat me nauw aan het hart ligt. Ook wil ik het reeds goed werkende ITTF Development Programme verder uitbreiden met als doel onze sport in zoveel mogelijk landen door zoveel mogelijk mensen te laten spelen. Tafeltennis mag niet alleen een vorm van fysieke en mentale training zijn, het moet ook een samenbrengend element bevatten."

Sharara neemt na vijftien jaar dus afscheid van het presidentschap, een periode waarin de Canadees een aantal aspecten van de sport wijzigde. Zo was er de controversiële beslissing om de bal twee millimeter groter te maken (2000) en het aantal punten per set te verminderen tot elf (2001). Dit jaar nog worden de celluloid ballen langzaam vervangen door plastic varianten. Adham Sharara legde tijdens zijn presidentschap ook de nadruk op marketing en groei. Dit jaar nog wist onze sport volleybal bij te benen qua aantal aangesloten nationale bonden (220). De Canadees neemt nu een rol zonder beslissingsmacht op: hij wordt de eerste voorzitter van de Internationale Tafeltennisfederatie.