Tafeltennis – ook wel ping pong genoemd in de volksmond – is in tegenstelling tot wat velen misschien denken niet uitgevonden door Chinezen maar door Engelsen. Het is een van de meest beoefende sporten ter wereld, aangezien het in vele Aziatische landen – waaronder China – de nationale sport bij uitstek is.
Doordat deze sport vooral heel populair was (en nog steeds is) in Azië, is het ook logisch dat Chinese en Koreaanse spelers deze sport voor een lange tijd hebben gedomineerd. Ondertussen zit tafeltennis dankzij de mondialisering ook in onze contreien in de lift. Landen als Duitsland, Zweden, België en Nederland spelen immers een vooraanstaande rol in de internationale tafeltenniswereld.
Net als bij vele sporten, begon tafeltennis in Engeland als een sociaal verzetje. Iemand moet het idee geopperd hebben: "Zouden we geen tennis kunnen spelen op een tafel met mini rackets en mini tennisballen?" Tafeltennis, of wat er toen moest voor doorgaan, werd vermoedelijk met geïmproviseerd materiaal voor het eerst gespeeld ergens aan het einde van de 19de eeuw in Engeland door voornamelijk Aziatische immigranten die massaal naar Engeland migreerden door de welvaart die er daar heerste als gevolg van de industriële revolutie. Vermoedelijk stamt uit deze tijd ook de benaming pingpong.
Een ander verhaal spreekt van Engelse officieren die, bij wijze van tijdverdrijf in de toenmalige Indische kolonies, met behulp van houtjes gemaakt van sigarendozen champagnekurken op een tafel naar elkaar begonnen te slaan.
De term ping-pong werd vroeg in de 20ste eeuw gepatenteerd door Parker Brothers, die deze term gebruikten als handelsmerk voor de verkoop van tafeltenniskledij.
Zorg er voor dat je goed voorbereid aan een partijtje pingpong kan starten. Online schoenen vinden is alvast niet moeilijk meer.