Logo

De geschiedenis herhaalt zich tijdens het WK 'plankjes' 2012. De Nigeriaan Kazeem Adeleke en de Litouwse Egle Adomelyte wisten in het Nederlandse Hilversum overtuigend opnieuw met het goud aan de haal te gaan.

Sinds 2002 organiseert het World United Table Tennis Organisation (WUTTO) jaarlijks een WK volgens haar eigen regels. Er wordt nog steeds gespeeld naar een "best-of-three" van 21 punten. Elke deelnemer krijgt voor aanvang van het WK een standaardpalet zodat iedereen met gelijke kansen aan de strijd begint. Tenslotte mogen de spelers enkel met de rughand serveren.

 

Het WK had in 2012 een absoluut record aantal deelnemers. Bovendien was de vertegenwoordiging geografisch meer gespreid met inschrijvingen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, China, Litouwen, Nigeria en natuurlijk – WUTTO-land bij uitstek – Nederland. Dè grote verrassing was dat Li Jiao en Zhang Hui – de grote uitdagers bij de dames – er niet in slaagden om Adomelyte van haar voetstuk te stoten.

Vorig jaar was het geen verrassing dat de in Londen woonachtige Egle Adomelyte een geslaagde machtsgreep deed. Dit jaar was de concurrentie echter veel sterker met de zesvoudige Europese kampioene Li Jiao, die als nieuwe Nederlandse (geboren in China) al drie keer eerder de WUTTO-titel had veroverd. Een andere kandididate was Zhang Hui, een 36-jarige speelster die niet lang geleden nog uitkwam voor het beste land van de wereld op tafeltennisgebied, China. Ze maakte onder meer deel uit van de Chinese ploeg op het WK van 1999 in Eindhoven.

In de halve finale was plankspecialiste Adomelyte, die in Engeland ook van de meeste mannen weet te winnen, sterker dan Li Jiao. Na twee sets stond de meervoudige Europese kampioene aan de kant. "Het was een verdiende overwinning", toonde Jiao zich sportief. "Ze is met een plankje ontzettend vast."

Nadat Zhang Hui zich met heel veel moeite ten koste van Samenda Schipper in drie games had weten te plaatsen voor de finale, ontspon zich een fraai slotduel. De Litouwse speelde zeer aanvallend, terwijl Zhang met constant blokken veel punten wist te maken. De partij ging met gering verschil (21-11, 21-19) naar de Litouwse blondine.

 

Bij de mannen speelde Kazeem Adeleke zeer solide. Hij verloor geen enkele set. De finale kreeg jammer genoeg een domper nadat hij – bij een stand van 11-6 tussenstand in de eerste set – de partij cadeau kreeg van de Nederlander Marty Hendriksen. De kampioen van 2010 uit Nijkerke moest wegens kramp opgeven.

 

Voor het eerst werd er ook bij de jeugd om WUTTO-titels gespeeld. Sanne de Hoop (Nederland) was de beste bij de meisjes en de zeer jonge Sam Wilson uit Engeland was bij de jongens niet te verslaan. De organisatie hoopt dat dit de aanzet wordt van een toekomstige ruimere belangstelling onder de deelnemers onder 18 jaar.

 

{tab=WK Heren}

 1. Kazeem Adeleke (NIG)
 2. Marty Hendriksen (NED)
 3. Joe Kennedy (ENG)
  Dicky de Jong (NED)

{tab=WK Dames}

 1. Egle Adomelyte (LTU)
 2. Zhang Hui (CHN)
 3. Li Jiao (NED)
  Samenda Schipper (NED)

{tab=WK Jongens}

 1. Sam Wilson (ENG)
 2. Brian Bakker (NED)
 3. Patrick Strijker (NED)
  Maël Denys (NED)

{tab=WK Meisjes}

 1. Sanne de Hoop (NED)
 2. Ruby Tangerman (NED)
 3. Sanne Broersen (NED)

{tab=Andere klassen}

A-klasse

 1. Ashley Stokes (ENG)
 2. Graham Sandley (ENG)

 

B-klasse

 1. Roy Broersen (NED)
 2. Kees Vesseur (NED)

 

C-klasse

 1. Casper Veenboer (NED)
 2. Matthew Wilson (ENG)

 

D-klasse

 1. Richard Vos (NED)
 2. Karel Jorritsma (NED)

 

E-klasse

 1. Sam Wilson (ENG)
 2. Bart Mendel (NED)

{/tabs}