Logo

De Belgische tafeltennisdelegatie heeft zich tijdens de Paralympische Spelen van Rio met twee spelers geplaatst voor de finale van het enkelspel. Zowel Laurens Devos als Florian Van Acker zijn dus al zeker van minstens een zilveren medaille.

Laurens, met zijn 16 lentes de jongste Paralympiër in Rio, is regerend Europees kampioen in de klasse 9. Ondanks zijn leeftijd behoorde hij tot de medaillekanshebbers in zijn categorie, waar hij tot nu toe een schitterend parcours heeft afgelegd. De nummer twee van het deelnemersveld in Brazilië verloor tot op heden nog geen enkele set. Bovendien verdween de Chinees Ma Lin reeds in de kwartfinales uit het toernooi. In de finale wacht de ervaren Nederlander Gerben Last, die in Londen nog goed was voor brons. Tijdens het EK van 2015 stuntte Laurens nog met een zege tegen de Nederlander, later dat jaar in Sint-Niklaas wist de Nederlander onze landgenoot dan weer op eigen bodem te verslaan. Hopelijk is het nu weer de kans aan de jongere broer van international Robin Devos.

Florian Van Acker is de tweede Belg die om het goud mag strijden. De 19-jarige speler is in klasse 11 de te kloppen man, maar bleef tot nu toe – zij het met af en toe setverlies – dus ongeslagen. Florian krijgt in zijn laatste duel in Rio Samuel Von Einem tegenover zich. De Australiër wist zich verrassend voor de finale te plaatsen na twee maal door het oog van de naald te zijn gekropen in zowel de kwart- als halve finale. In zijn tweede duel in de hoofdtabel versloeg Samuel wel de nummer twee van de reeks, de Zuid-Koreaan Kim Gi-Tae.

In klasse 8 verschenen nog twee Belgen aan tafel. Beide Waalse spelers zouden moeten stunten om de poulefase te overleven. Marc Ledoux lukte dat ei zo na. Hij eindigde ex aequo op de eerste plaats nadat elke speler in deze driekamp een wedstrijd naar zich toetrok. Helaas had Marc het slechtste quotiënt achter zijn naam staan, waardoor hij toch was uitgeschakeld. Mathieu Loicq kwam niet verder dan setwinst in zijn kwalificatiepoule.