Logo

Laurens Devos heeft vannacht goud verovert tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij versloeg in de finale de Nederlander Gerben Last.

Devos, ’s werelds nummer twee in tafeltennisklasse 9, verloor tot aan de finale geen enkele set en voelde zich mentaal bijzonder goed, ondanks dat hij in de drie laatste wedstrijden sinds het EK 2015 de duimen moest leggen tegen Last. Hij begon niettemin stroef aan de wedstrijd, maar kon nog tijdens de eerste set een versnelling hoger schakelen met een 11-8 eetzege als gevolg. Nadien kreeg de Nederlandse bronzen medaillewinnaar van Londen nauwelijks nog vat op de Mallenaar. Laurens stoomde door naar het goud met 11-7 en 11-4. "Dit is een verrassing. Mijn doel was om een medaille te veroveren, maar goud... Dat is zoveel beter dan een medaille."

Met zijn 16 jaar is Devos de jongste paralympische winnaar in het tafeltennis. Hij speelt in klasse 9 omwille  van een milde vorm van hemiplegie, een halfzijdig letsel/verlamming als gevolg van een hersenbeschadiging door zuurstoftekort. Dat maakt dat hij zijn linkerkant moeilijker kan bewegen. Dat belet de jongere broer van de Belgische international Robin Devos niet om te dromen van een internationale carrière. Zijn gouden medaille in Rio is al een prachtig staaltje, maar Devos timmert verder aan de weg bij Sokah Hoboken, waar hij zijn pas veroverd A-klassement bij de valide spelers wil bewijzen.

Vanavond is er misschien al een tweede tafeltennisgoud in Rio. Florian Van Acker speelt als titelfavoriet immers ook de finale in klasse 11.