Logo

Diest wint thuis een thriller van formaat tegen Virton in de halve finale van de Belgische Superdivisie.

Darius Knight - Dragos Olteanu (3 - 2: 10, -9, 6, -3)

In een heel open beslissende wedstrijd heeft Darius Knight de overhand in de eerste set tot 8-6. Dan komt Dragos Olteanu terug. Niet voor lang, de Engelsman serveert zichzelf twee setballen cadeau. Dragos vecht terug maar kan niet beletten dat de eerste set thuis blijft.

Ondanks een vroege voorsprong voor de Roemeen (0-3) geven beide spelers elkaar nauwelijks een duimbreed toe. Olteanu behoudt echter het overwicht ondanks enkele sublieme aanvallen van de Brit (8-10). Darius kan op eigen opslag slechts een setbal redden.

Met sterk aanvallend en breed spel weet Darius de derde set voor zich te winnen.

De vierde set gaat in een mum van tijd naar Olteanu, die enerzijds het aanvalsspel van Darius belet en daardoor fouten bij de Brit uitlokt en anderzijds zelf de nodige punten maakt. Het hoofdje gaat hangen bij Knight.

Een nieuwe set, een nieuw elan. Darius oogt bijzonder gretig in zijn opslagspel en scoort de eerste twee punten. Olteanu scoort een eerste tegenpunt door de aanval over te nemen van de Brit, die daarna voor een zoveelste keer de bal verkeerd inschat. Geen zoden aan de dijk want de volgende twee punten gaan opnieuw naar de thuisploeg. Bij 4-1 neemt Olteanu een time-out. Stilaan knabbelt de Romeen aan zijn achterstand en komt bij 5-5 gelijk. Tijd voor de thuisploeg om een time-out te nemen. Darius krijgt een gele kaart voor het gooien van zijn palet op tafel. Bij een 6-6 tussenstand serveert Darius tweemaal bijzonder sterk (8-6) maar moet Olteanu toch opnieuw naast zich dulden (8-8). Met twee nieuwe services haalt Knight twee wedstrijdballen binnen. De eerste wordt nog gered door de Roemeen, maar met de tweede heeft de Brit de zege aan de thuisploeg geschonken.

Chen Song - Muhamed Mehmedovic (3 - 2: 9, -11, 5, -9, 7)

Na een aarzelende start (0-3) scoort Chen Song vijf maal op rij (5-3). Een voorsprong die hij ondanks goed weerwerk van Muha kan vasthouden (9-7) en kan omzetten in setwinst.

De rollen zijn omgedraaid in de tweede set, waar Suki als eerste kan voorkomen maar zijn tegenstander snel tot vijf punten ziet uitlopen (2-5). De Nederlandse Chinees probeert nog, maar het snelle blokspel van Mehmedovic is een te geduchte tegenstander (5-10). Toch weet Song maar liefst vijf setballen weg te werken (10-10) en er zelf een te veroveren. Muha werkt met voorzichtig spel weg. Een gemiste aanval van de thuisspeler wordt hem deze set fataal.

Na een gelijke start is het Song die weet uit te lopen (6-3). Een voorsprong die hij niet meer uit handen geeft.

Beide spelers houden elkaar in de vierde set in evenwicht tot 6-6. Toch lijkt Muha de overhand te hebben door een betere verdediging tegenover een iets grotere foutenlast. Dat levert de bezoeker een 6-9 voorsprong op. Hij kan die echter opnieuw niet vasthouden en kan pas bij 9-10 een eerste setpunt veroveren en benutten.

Suki loopt in de belle snel uit tot 5-1. Muha wint dan twee punten op rij, waarop de Diestse bank een time-out inroept. Die belet niet dat Mehmedovic bij 6-6 langszij komt met een perfect geplaatste aanval. Mentaal wint Chen dan een belangrijk punt waardoor, ondanks prachtig weerwerk, het momentum in het voordeel van Diest draait. Suki verovert drie matchballen en brengt de ploeg langszij.

Ryan Jenkins - Cédric Merchez (3 - 2: 8, -8, -5, 8, -8)

Na een goede start van Merchez (0-2) weet Jenkins met sterke opslagen en goed aanvallend spel een voorsprong op te bouwen (5-2). Merchez kan terugkomen tot 5-5, maar ziet de thuisspeler terug een kloofje slaan (7-5). Die twee punten zijn voldoende voor de Welshman om de set binnen halen.

Een gelijkopgaande aanvang van de tweede set stopt abrupt bij 6-6 als Merchez drie punten op rij scoort. Ryan houdt het even spannend door 7-9 terug te komen, maar moet toch drie setpunten toestaan. De eerste speelt hij met agressief spel weg. Merchez scoort het beslissende punt met gelijkaardig spel.

Cédric gaat door op zijn elan en komt op agressieve wijze en twee bijzonder gelukkige netballen 0-5 voor. Pas bij 1-6 weet Ryan een eerste maal te scoren in deze set. Niet voldoende om de druk op Merchez op te voeren. De bezoeker wint uiteindelijk vrij makkelijk de derde set.

Bij een 4-2 voorsprong ontstaat een discussie over een kapotte bal. Het punt blijft onbetwist en wordt herspeeld, opnieuw in het voordeel van de bezoeker die even later langszij komt (4-4). Op eigen opslag kan Ryan Jenkins terug een tweepuntenkloof slaan, die hij tot het einde van de set kan vasthouden.

Jenkins gaat door op zijn elan en wint de eerste vier punten van de belle. Tijd voor Merchez om een time-out te nemen. Als de bezoeker twee punten op rij scoort, neemt Ryan een time-out. Het helpt de Welshman niet. Merchez heeft bij de kantwissel een voorsprong. Na een spectaculaire rally maakt Merchez een buiteling waarbij hij zijn speelvrije arm schijnbaar heeft pijn gedaan. Jenkins laat zich niet afleiden en scoort punt na punt (8-5). Cédric probeert nog terug te komen maar moet twee matchballen toestaan aan de thuisspeler, die het onmiddellijk afmaakt.

Knight/Jenkins - Mehmedovic/Olteanu (2 - 3: 11, -8, -6, 8, -11)

In een verkennende set voor beide teams vallen er weinig verschillen te noteren. Bij 8-8 mist Knight wel een opslag, waarna Virton twee setballen verovert. De Britten zetten hun foutje recht (10-10) om daarna de set thuis te houden.

In de tweede set trekt Virton het laken naar zich toe. Diest moet het hebben van Darius Knight, die Mehmedovic regelmatig kan verrassen (5-7). De bezoekers komen opnieuw 8-10 voor. Deze keer kunnen ze de set wel binnenhalen.

Na een 0-5 achterstand komen de Britten iets beter in de derde set (3-5). De opslagen van Knight zijn echter desastreus te noemen: vier punten gingen verloren (3-7). Virton behoudt die voorsprong en krijgt vijf setballen. De tweede wordt omgezet.

Darius en Ryan hebben de juiste tactiek bij aanvang van de vierde set te pakken en lopen via aanvallend en verdedigend goed werk snel uit tot 5-1. VIrton komt via slim spel terug tot 6-6. Beide duo's geven elkaar dan geen duimbreed meer toe (8-8). Tot de Britten het opslagspel van Muha afstraffen. Een setbal is voldoende om een belle af te dwingen.

De belle start gelijkopgaand: Virton heeft een puntje voorsprong bij de kantwissel. De stand blijft echter in evenwicht tot 9-9. De bezoekers hebben het voordeel van de opslag… Ondanks een valpartij weet Jenkins de setbal voor Diest te veroveren. Ryan miskijkt zich daarna echter op een halve aanval van Mehmedovic, die daarna ook het eerste wedstrijdpunt voor Virton weet te veroveren (10-11). Diest kan dit wegwerken, maar moet een tweede toestaan. Mehmedovic haalt deze binnen met een onhoudbare smash.

Chen Song - Dragos Olteanu (2 - 3: 6, 8, -7, -3, -5)

"Suki" opent goed met een snelle 5-1 voorsprong, waarbij Olteanu de aanvallen van de Nederlandse Chinees onvoldoende kan terugbrengen. Op kousenvoeten komt de Roemeen wel terug (7-5), maar aanspraak op de eerste set kan hij nooit maken (11-6).

Song lijkt ook in de tweede set snel een ruime voorsprong te nemen (4-1), maar ziet Dragos snel langszij komen (4-4). Even gaat hij zelfs in discussie met zijn eigen spionkop. Daarna houden beide spelers elkaar in evenwicht, terwijl de Diestse supporters zich op vraag van Suki beperken tot handgeklap (7-7). Chen heeft zijn concentratie terug en beslist daarna eerder makkelijk de tweede set in zijn voordeel.

In set drie is het Dragos die snel een voorsprong kan nemen (1-3), maar Suki houdt hem in bedwang en komt bij 5-5 langszij. Toch blijft de Roemeen de zet in handen houden (7-9) en krijgt via een netbal drie setballen. De eerste aanval van Suki gaat via het net over tafel. De wedstrijd is nog niet beslecht.

Chen Song lijkt zijn concentratie helemaal kwijt, terwijl Dragos Olteanu slechts weinig fouten maakt. Het staat bijzonder snel 3-11 in het voordeel van de bezoeker.

In een matige beslissende set weet Olteanu met voorsprong de kantwissel in te gaan (3-5). Het publiek zwijgt, de spelers maken het spannend maar er sluipen te veel fouten in het spel. Bij 3-6 neemt Suki een time-out, maar het helpt de thuisploeg niet. In een doodstille zaal maakt Dragos de wedstrijd uit.

Darius Knight - Cedric Merchez (3 - 1: -6, 5, 12, 9)

Darius heeft wat aanpassingsproblemen en kijkt ondanks het openingspunt tegen een 1-4 achterstand aan. De verdediging is solide bij de Engelsman, maar zijn aanvallen komen er niet uit. Naarmate de set vordert verdwijnt de foutenmarge bij Knight, maar hij moet toch vier setballen prijsgeven aan een vast spelende Merchez. Cedric zet de eerste meteen om.

De linkshandige Engelsman heeft zijn ritme beter te pakken in de tweede set. Merchez moet vooral hopen op fouten van zijn tegenstander, want zelf punten maken is niet eenvoudig tegen een steeds beter wordende Knight (4-8). Merchez kan nog een fout afdwingen bij Darius, maar gaat daarna onderuit.

Merchez blijft voor de eigen aanval kiezen als het kan, maar moet zich vooral beperken tot verdedigen tegen een stilaan ontketende Knight. Na een aarzelende start (4-1) kan Cedric het verschil in toom houden met sterke services (7-5). Via enkele spectaculaire rally's blijft de voorsprong behouden voor de thuisploeg die twee setballen afdwingt. Merchez redt de eerste met een uitstekende opslag en kan ook de tweede redden, mede dankzij een netbal tijdens de balwisselingen. Ook Knight kan twee setballen redden tegen Merchez, maar als hij zelf een derde afdwingt maakt hij de set uit.

Darius heeft zijn snelheid mee, iets wat Merchez bij aanvang van de vierde set niet kan compenseren. Bij 4-1 vraagt hij een time-out, die hem loont (5-5). Nadien neemt Darius stilaan opnieuw de bovenhand met drie machtpunten als gevolg. Cedric werkt de eerste weg met een perfect geplaatste aanval. Knight heeft zijn opslag mee, maar kan de wedstrijd pas bij zijn tweede service beslissen.

Ryan Jenkins - Muhammed Mehmedovic (2 - 3: -4, 6, -7, 10, -9)

Ryan Jenkins en Muhamed Mehmedovic openen deze halve finale. De bezoeker is bijzonder sterk bijzonder sterk in zijn rughand en kan de eerste set naar zich toe trekken.

De Welshman draait de situatie in de tweede set om. Zijn voorhand verloopt beter en met meer variatie in zijn spel maakt hij het Muha moeilijk. Gesteund door de spionkop van de thuisploeg trekt hij de tweede set naar zich toe.

Mehmedovic vat de derde set slimmer aan en kan de aanvallen van Jenkins beter pareren (1-4). Ryan probeert aan te klampen, maar na een 3-4 tussenstand moet hij zijn tegenstander laten gaan. Aanvallend maakt de thuisspeler net iets teveel fouten terwijl Muha heel solide staat te spelen (5-10). Jenkins kan nog twee setpunten pareren voor hij 1-2 achterstaat.

Ryan Jenkins start de vierde set goed, maar kan nooit echt ver uitlopen op Mehmedovic, die bij 6-6 twee punten op rij scoort. Voor Diest het moment om een time-out te nemen. Via 7-9 komt de Welshman terug langszij (9-9), maar het is de bezoeker die mag serveren en het eerste matchpunt van de avond afdwingt. Ryan redt en speelt een prachtig setpunt bij elkaar en lokt Mehmedovic daarna in de fout.

Ondanks een foutje in het eerste punt is het de thuisspeler die met goed aanvallend en verdedigend spel met voorsprong de kantwissel ingaat (5-2). Mehmedovic kan die voorsprong in een ruk wegwerken. Beide spelers houden elkaar in evenwicht, maar het overwicht dreigt te kantelen naar de bezoekers. Toch weet Ryan met enkele prachtige rally's de stand in evenwicht te houden tot 9-9 waarna hij het voordeel van de opslag heeft. Hij miskijkt zich echter op een plaatsbal van Muha en mist daarna zijn tweede service.