Logo

Nodo Ekeren heeft het titelduel op bezoek bij stadsgenoot Sokah Hoboken winnend afgesloten. Door een juridisch kluwen is het echter nog niet helemaal zeker van de titel in de Belgische Superdivisie.

Ekeren won het duel met 1-5 cijfers van een gevoelig verzwakt Sokah Hoboken.De thuisploeg kon in het duel immers niet rekenen op hun sterke kopman Stéphane Ouaiche (demonstratietoernooi) en vaste speler Zhang Dong Ying (werkverplichtingen). De Franse backup Victorien Le Guen was dan weer geblesseerd en haalde daardoor niet zijn normale niveau.

Bezoekende kopman Drinkhall (foto) liet weer zijn uitstekende vorm zien door ongeslagen te blijven, alhoewel Kilomo Vitta in het openingsduel wel bijzonder sterk weerstand bood. Matsumoto scoorde uiteindelijk het enige thuispunt met een logische zege tegen Yannick Maes, want ploeggenoten Le Guen en Vitta konden in de volgende twee duels de score niet verbeteren en beten met het kleinste verschil in de belle in het stof. Bij een beslissende 1-4 tussenstand verscheen Matsumoto, die sukkelt met een tendinitis, pro forma nog aan tafel.

1 - 5 Sokah Hoboken - Nodo Ekeren
0-1Kilomo VITTA (A12)-Paul DRINKHALL (As1)1-3-12, 10, -12, -0
1-1Cazuo MATSUMOTO (As1)-Yannick MAES (A23)3-01, 7, 5
1-2Victorien LE GUEN (As3)-Michel MARTINEZ (As4)2-310, -8, 7, -7, -10
1-3Kilomo VITTA (A12)-Yannick MAES (A23)2-310, 7, -4, -10, -9
1-4Victorien LE GUEN (As3)-Paul DRINKHALL (As1)1-3-10, -7, 8, -8
1-5Cazuo MATSUMOTO (As1)-Michel MARTINEZ (As4)0-3-1, -0, -0

 

In de stand heeft Nodo Ekeren nu een onoverbrugbare voorsprong op Sokah Hoboken, dat nog twee wedstrijden tegen Diest moet spelen, maar een juridische strijd kan de titel alsnog in andere Antwerpse handen doen belanden.

Nodo betwiste immers de speelkalender waarin Sokah na de titelstrijd nog tegen Diest speelt én betwist nog steeds de opstelling van Stéphane Ouaiche, die als speler met het statuut "dubbele aansluiting" sinds 3 maart in drie competities (België, Frankrijk en Griekenland) heeft aangetreden. In haar strijd dreigde het Ekerse team via het Nationaal Sportcomité (NSC) in de gegeven omstandigheden niet te willen spelen tegen Sokah, wat (minstens) door de Hobokenaren als een forfait werd beschouwd waardoor sommige van haar spelers (met name Ouaiche en Zhang) andere werkverplichtingen zijn aangegaan. Op 4 mei kreeg Sokah van het NSC het bericht dat de wedstrijden alsnog onder voorbehoud dienden gespeeld te worden, aangezien Nodo had verwittigd dat het door de gewijzigde omstandigheden (Ouaiche werd door de Tuchtcommissie met terugwerkende kracht geschorst) alsnog zou spelen.

De titelstrijd zal dus later pas op papier zijn definitief beslag krijgen. Enerzijds moet het beroep van Sokah tegen de schorsing van Ouaiche besproken worden (betekent een "dubbele aansluiting" dat je toelating hebt om minstens dan wel maximaal in twee landen competitie te spelen), anderzijds moet de Nationale Raad van Bestuur (NR) een oordeel vellen over de wedstrijden die onder voorbehoud zijn gespeeld (heeft Nodo forfait gegeven en kan je een forfait nadien zonder meer intrekken).

Over de speelkalender is reeds vrij vroeg een uitspraak gedaan. De Nationale Raad van Bestuur (NR) bekrachtigde de kalender die in onderling overleg tussen de clubs werd opgesteld. Dat is volgens de NR reglementair gedaan, waarbij wijzigingen op de vooropgestelde speeldata zijn toegestaan "indien nodig". Volgens de NR geldt de uitzondering dus ook voor de internationale kalender van niet-Belgische spelers van een club.

Als de Hobokenaren het beroep tegen de schorsing van Ouaiche niet winnen, zet dit de hele stand in de play-offs overhoop. Sokah verliest dan immers al haar wedstrijden na 3 maart waarin het Ouaiche heeft opgesteld. In het geval de NR beslist dat Nodo forfait heeft gegeven en daar niet op kan terugkomen, zakt de club volgens de nationale sportreglementen verplicht naar 1ste Nationale en moet het tevens een zware boete betalen.