Logo

Vandaag start in het Russische Kazan de 27ste editie van de zomeruniversiade, een cultureel sportfeest voor studenten. Cedric Nuytinck, Robin Devos en Ludovic Bierny zullen voor ons land aantreden in de tafeltenniscompetitie.

Tafeltennis kent nog maar een kort verleden op de Universiade. De VTTL was er in 2001 in China bij toen de sport voor de eerste maal – als optionele keuze door het gastland – werd georganiseerd op dit tweejaarlijks evenement. Karen Opdencamp sneuvelde toen in de eerste ronde tegen een veel hoger geklasseerde speelster. Zuid-Korea (2003) en Turkije (2005) kozen voor andere sporten. Sinds 2007 is tafeltennis een vast onderdeel van de Universiade geworden. Het hele gebeuren lokt in totaal 9.000 atleten naar Kazan, de hoofdstad van Tatarstan, een autonome republiek binnen het Europees gedeelte van Rusland.

Na een onderbreking is het Belgische tafeltennis opnieuw vertegenwoordigd op de Universiade. De Belgische delegatie bestaat met Cedric Nuytinck, Robin Devos en Ludovic Bierny uit drie Vlamingen. Nuytinck en Devos toonden recent nog een goede vorm met respectievelijk goud (beloften) en zilver (senioren) tijdens de Open van Marokko. Op de wereldranglijst van juli hebben beide spelers bovendien Yannick Vostes, de Belgische nummer twee, voorbij gestoken.

Het trio komt vanaf maandag 8 juli in actie tijdens de teamcompetitie. Cedric en Robin spelen vanaf 10 juli ook het dubbelspel. Vanaf 11 juli treden de drie jongeheren tenslotte individueel aan.