Logo

In een spannende openingswedstrijd moet Villette zijn meerdere erkennen in de Duitsers.

La Villette Charleroi opent het nieuwe seizoen van de Champions League met een thuiswedstrijd tegen het Duitse Saarbrücken. Jean-Michel Saive, Wang Jiang Jun en nieuwkomer Lou Kei nemen het op tegen Bastian Steger, Bojan Tokic en Joao Monteiro. Cédric Nuytinck en Oleg Dantchenko zijn eveneens aanwezig als reservespelers.

Nuytinck: "Het zal een heel spannende wedstrijd worden die alle kanten op kan. We denken echter dat we lichtjes in het voordeel zijn. Het is vooral afwachten hoe sterk Kou Lei zal zijn tegen Joao Monteiro."

Voor Jean-Michel Saive is het de eerste wedstrijd als trainer/coach: "Saarbrücken is een sterke ploeg. Elk van hun drie spelers kan op de eerste plaats spelen, dat maakt het moeilijk. Ik ben ook benieuwd naar de prestaties van Kou Lei. Ik hoop dat hij niet te zenuwachtig is. Nu, we zijn op papier de zwakste ploeg in de reeks, dus elke overwinning is een bonus."

Wang voegt meteen de daad bij het woord van zijn trainer. Hij neemt makkelijk afstand van Bojan Tokic (ITTF-48). Bastian Steger (ITTF-20) brengt de Duitsers langszij met een 1-3 zege tegen Jean-Michel Saive (ITTF-40).

Na de pauze debuteert Kou Lei (ITTF-130) voor de Carolo's tegen de Portugees Joao Monteiro (ITTF-74). In een thriller van formaat is het echter de Portugees die het verschil kan maken voor de bezoekers.

In een nieuwe thriller zijn het de bezoekers die uiteindelijk nipt het verschil maken dankzij hun kopman Bastian Steger.

{tab=Wang - Tokic}

Set 1 (11-4)
De thuisploeg start goed aan de wedstrijd met een dominerende Wang Jian Jun. Bojan Tokic zoekt in de eerste set wel naar een antwoord, maar vindt dat voorlopig niet. Het honderdtal aanwezige supporters moedigt de thuisspelende Chinees wel hard aan, maar zijn eigen stem klinkt luider.

Set 2 (11-8)
Ook in de tweede set neemt "JiJi" afstand van zijn Servische tegenstander (2-8), maar Tokic vecht terug tot 8-7. Net dan weet Wang opnieuw het verschil te maken en maakt twee punten op rij. Bojan redt de eerste van drie setballen, tot frustratie van de Chinees, maar speelt zijn eerstvolgende opslag in het net.

Set 3 (11-8)
De bezoekende ploeg kan in de derde set voor het eerst een voorsprong uitbouwen op de service van Tokic (0-2), maar daar blijft het voorlopig bij. Wang ontbindt opnieuw zijn duivels en haalt vijf punten op rij. Tijd voor Bojan om een time-out te nemen, helaas voor hem zonder succes (6-2). Daarna kan de Serviër wel aanklampen tot 9-6, waarop Wang een time-out neemt in de hoop het ritme te breken. Hij verovert zo vier matchballen. Tokic kan er twee redden, maar de derde gaat over tafel. Villette verovert een eerste punt.

{tab=Saive - Steger}

Set 1 (11-8)
Beide spelers houden elkaar aanvankelijk in evenwicht (4-4). Bastian Steger tracht duidelijk de Belgische veteraan in het verweer te duwen, maar slaagt daar te weinig in. Integendeel, het is Jean-Mi die de ballen af en toe buiten het bereik van de Duitser weet te leggen en met een gelukje zelfs 9-4 voor komt. Even later heeft de trainer/coach maar liefst zes setballen in zijn voordeel. Met een sterke opslag weet Steger de eerste onschadelijk te maken en houdt het spel daarna kort achter het net. Pas bij de vijfde setbal kan Saive de set naar zich toe trekken.

Set 2 (5-11)
Wat Steger niet lukte in de eerste set, lukt wel in de tweede: hij kan het overwicht op het spel nemen en weet voor het eerst een kloof te slaan (2-5). Saive heeft het deze keer moeilijk om de bal laag te houden, wat de Duitser toelaat op regelmatige basis aan te vallen (2-7). Deze keer heeft Steger zes setballen, maar moet na een verdedigende bal de eerste aan Saive laten. Saive probeert op eigen opslag te verrassen, maar is uiteindelijk zelf te laat bij de return.

Set 3 (6-11)
De gewonnen set geeft de bezoeker vleugels. Hij loopt meteen 0-5 uit. Een achterstand die een vechtende Saive niet meer kan inhalen.

Set 4 (3-11)
Als de Duitser ook in de vierde set met sbel spel uitloopt (1-4), probeert Jean-Mi het tij te keren met een time-out. Het haalt echter weinig uit. Steger blijft met goede plaatsing en snel spel de betere van de thuisspeler (2-8) en heeft luttele punten later maar liefst acht matchballen ter beschikking. Jean-Mi is even zichzelf en weet de show te stelen, maar kan niet voorkomen dat de bezoekers de stand gelijk trekken.

{tab=Kou - Monteiro}

Set 1 (11-9)
Nieuwkomer Kou Lei wordt door de Carolo's goed ontvangen. Hij bedankt het publiek en zijn collega's met winst in de eerste set tegen de Portugees Joao Monteiro. Dat ging niet van een leien dakje, want een 10-6 voorsprong werd maar nipt benut.

Set 2 (9-11)
Beide spelers raken opgewarmd en laten schitterend aanvallend spel zien. De Oekraïner behoudt echter nipt het overwicht (7-5) dankzij een iets sneller spel. Een te hoge foutenlast bij de geboren Chinees houdt Monteiro echter in de running (7-7). Spelen de zenuwen parten bij Kou Lei? Hij raakt weinig ballen ideaal en krijgt zo drie setpunten tegen. De eerste redt hij nog en op eigen opslag weet hij met een bijzondere backspin Monteiro te verrassen. In een topspinrally maakt hij echter opnieuw een fout waardoor de bezoeker langszij kan komen.

Set 3 (10-12)
Met geloof in eigen kunnen start Kou Lei wervelend aan de derde set (3-0). Monteiro weet aan te klampen. Beide spelers geven het beste van zichzelf: een spektakel voor het weinig talrijke publiek (6-4). Even moest de Portugees de rol lossen (4-8) maar hij zet dat meteen (met een gelukje en twee uitstekende services) volledig recht (8-8). Kou Lei krabt even in zijn haar, maar weet zich te herpakken (9-8). Toch is het Joao die als eerste een setpunt behaalt met opnieuw een goede opslag. Kou Lei maakt gelijk, maar kan zijn eigen opslag daarna niet benutten (10-11). Het publiek verstomt als Kou Lei naast de snelle opslag van de Portugees slaat.

Set 4 (11-9)
Wat opzwepende muziek moet het 100-tal aanwezige supporters terug warm krijgen, maar het nipte verlies in de vorige set van de nieuwkomer zindert nog na bij aanvang van de vierde set. Als Kou Lei de eerste drie punten verovert, groeit het vertrouwen bij hemzelf en het publiek. In een nieuwe schitterende topspin-rally bevestigt de thuisspelers de driepuntenkloof (5-2). Toch kan hij de bezoeker niet op grotere afstand zetten, wat hem zichtbaar zenuwen geeft. Onterecht, want met het nodige balgevoel loopt hij verder uit (7-3). Twee fouten later blijkt hij zijn zenuwen toch niet de baas te zijn en vraagt hij een time-out. Een goede zet: Kou Lei verovert vier setpunten. Monteiro countert de eerste drie met aanvallend en geplaatst spel, maar het is de thuisspeler die stand na een nieuwe topspin-rally gelijk trekt.

Set 5 (13-11)
In een zenuwachtige belle neemt Kou Lei aanvankelijk het voortouw (4-2), maar Monteiro komt met zijn opslagen langszij (4-4). Een gemiste topspin van de Portugees later is het toch de Oekraïner die de voorsprong heeft bij de kantwissel. Hij kan het voordeel van de opslag niet verzilveren (5-5). Beide spelers geven elkaar daarna geen duimbreed toe. Bij elk gewonnen punt (behalve een netbal) wordt uitbundig geschreeuwd. De Portugees heeft het moeilijk om onder de druk van de thuisspeler te komen en gaat regelmatig in de fout als hij de aanval wil overnemen. Kou Lei profiteert en loopt terug uit (8-6). Met de finish in zicht (9-7) ligt de druk hoog bij beide spelers. De thuisspeler kan er het minst goed mee op en ziet Monteiro terug langszij komen (9-9). De Portugees heeft bovendien het voordeel van zijn service. Een dodelijk wapen zo blijkt bij het eerste setpunt, maar Kou Lei houdt zicht op een eerste zege in de kleuren van La Villette (11-10). Een sterke opslag later is het opnieuw gelijk en heeft de Portugees een tweede matchpunt vast (12-11). Hij maakt het superspannend als hij nog gebruik maakt van zijn time-out. Door de boxen van de Spiroudôme jagen ze nog snel Queen's "We Will Rock You". Na de volle minuut keert Monteiro terug voor een nieuwe service. De zaal is muisstil. De bank van Saarbrücken ontploft als hij na de return van Kou Lei de winner slaat. De Spiroudôme blijft muisstil...

{tab=Wang - Steger}

Set 1 (14-12)
Na een aarzelende start (3-1) toont Bastian Steger de waarde van zijn klassement (3-5), maar "JiJi" is niet onder de indruk (5-5). Beide spelers laten bijzonder aantrekkelijk tafeltennis zien met topspinslagen in hoeken die je niet voor mogelijk acht. Niemand kan echter een voorsprong uitbouwen (9-9). Steger kan de Chinees verrassen met een snelle opslag, maar verzuimt een "penalty" af te maken. Hij zet de situatie met moeite recht na een prachtige topspin-rally (10-10). Een goede return van de Duitser op een nochtans sterk serverende Wang levert een Saarbrücken een eerste setpunt op in deze wedstrijd. Jian Jun zet recht en kan de druk opnieuw opvoeren. Een solide verdedigende Steger kan net niet voorbij de thuisspeler geraken, die een tweede setpunt verovert. Steger zet recht na opnieuw een heel aanvallend punt door beide spelers. Een goede service levert een derde setpunt op voor Wang. Een ontgoochelde Steger kan dit niet meer rechtzetten.

Set 2 (3-11)
Aanvallend is "Basti" in de tweede set niet te stuiten. Het staat al snel 1-5 en Wang Jian Jun kan het tij absoluut niet keren (3-9). Het nummer twintig van de wereld verovert maar liefst zeven setballen; de eerste is meteen de goede.

Set 3 (11-13)
Wang zet in de derde set veel druk op de Duitser door alle punten op zijn eerste vier services te winnen. Steger vloekt dan ook als hij het punt mist op zijn vierde service (5-3). JiJi bevestigt daarna zijn voorsprong (7-5), maar moet Basti even later toch naast zich dulden als hij eindelijk door de opslag van de Chinees gaat (7-7). De stand is terug gelijk (8-8), Wang serveert maar kan geen nieuwe voorsprong uitbouwen (9-9). Steger geeft het eerste setpunt weg met een gemiste opslag, maar kan de situatie nog rechttrekken (10-10). De stadionomroeper vraagt om ondersteuning voor Wang, maar krijgt slechts weinig gehoor. Toch weet de Chinees een tweede setpunt te bemachtigen. Steger zet voldoende druk met zijn rughand en maakt met een gekruiste topspin voorhand opnieuw gelijk. Met een topspin overname weet Basti zijn eerste setpunt te veroveren in deze derde set. In het beslissende punt beweert Wang dat de bal twee keer op het palet van Steger is gebotst. De scheidsrechters blijven doof voor zijn protest en kennen het punt aan een strikt ontkennende Steger toe.

Set 4 (11-8)
Een geprikkelde Wang vangt de vierde set grandioos aan (3-1), maar kan zijn niveau niet vasthouden (3-3). Het is de Duitser die deze set nu in handen heeft, maar met een te hoge foutenmarge het verschil aanvankelijk niet kan maken, integendeel (8-6). Wang kan niet profiteren van deze voorsprong (8-8), maar kan wel twee setpunten veroveren, mede dankzij een gemiste service van Steger. "JiJi" maakt meteen gebruik van zijn opslag om langszij te komen. Een ongemakkelijke stilte maakt zich meester van de zaal in aanloop van de tweede belle van de avond. De DJ schiet pas wakker als de spelers terug naar de tafel komen.

Set 5 (8-11)
Opnieuw is het Wang die het best uit de startblokken komt en de druk hoog houdt op eigen service (4-2). Als hij ook op de opslag van de Duitser kan vertrekken, wisselt hij van kant met drie punten voorsprong (5-2). Steger ontbindt echter zijn duivels en komt onmiddellijk langszij. De thuisploeg vraagt een time-out. Het momentum blijft echter in het voordeel van de bezoekers, die op eigen opslag gewoon doorgaat op zijn elan (5-7). Wang kan dan aanklampen, maar met een mokerspin vanuit rughand behoudt Steger zijn voorsprong (7-9). Ondanks prachtig spel, moet Wang twee wedstrijdpunten toestaan aan de bezoekers. Bastian Steger weet de eerste om te zetten na een topspin van Wang die over tafel verdwijnt.

{tab=Resultaat|active}

La Villette Charleroi - Saarbrücken 1 - 3
WANG Jian Jun - Bojan TOKIC 3 - 0 4, 8, 8
Jean-Michel SAIVE - Bastian STEGER 1 - 3 8, -5, -6, -3
KOU Lei - Joao MONTEIRO 2 - 3 9, -9, -10, 9, -11
WANG Jian Jun - Bastian STEGER 2 - 3 12, -3, -11, 8, -8

{/tabs}