Logo

Nieuwe indeling voor landencompetitie door ETTU heeft zware gevolgen voor de Belgische ploeg.

Vorig jaar al besliste de ETTU om de landencompetitie op de Europese Kampioenschappen te herbekijken. In plaats van een jaarlijks evenement, wordt dit nu slechts tweejaarlijks gehouden. De Europese Natieliga wordt bovendien hervormd tot de "Europese Kwalificaties" met een Championships Division (1ste divisie), Challenge Division (2de divisie) en Standard Division (3de divisie). Belangrijk hierbij is dat de eerste twee divisies worden herleid van 16 tot 12 ploegen.

Deze aanpassing heeft echter verregaande gevolgen voor het Belgische herenteam. Bij de aanvaarding van het nieuwe competitiereglement in 2010 werd immers opgenomen dat de teams die op een 23ste of 24ste plaats eindigen op de huidige Europese Kampioenschappen zakken naar de Standard Division. Door de twee nederlagen na de groepsfase bevindt België zich in dat geval. Of de resterende twee plaatsen worden gegeven aan de ploegen die 25ste en 26ste eindigen, of eerder aan de finalisten van de Standard Division is nog niet duidelijk.

De Belgen zijn alvast zwaar teleurgesteld om na hun strijd voor promotie naar de eerste divisie (was die er dan wel een?) uiteindelijk een divisie lager te moeten spelen.