Logo

Vrijdag 12 juli start in het Tsjechische Ostrava de 56ste editie van de Europese Jeugdkampioenschappen. Een sterke Belgische delegatie zal er het beste van zichzelf geven, waarbij de medaillehoop zich vooral bij de meisjes cadetten bevindt.

Lisa Lung (ETTU-6), Eline Loyen (ETTU-16), Margo Degraef (ETTU-19) en Lauranne Hackemack (ETTU-21) zijn de Belgische medaillehoop in Tsjechië. Met net geen vier spelers in de Europese top twintig moeten ze enkel Frankrijk kwantitatief voorlaten. Roemenië, Rusland en Duitsland hebben kwalitatief echter een sterker kopduo. In 2012 werd de promotie naar de eerste afdeling nipt gemist. Dit jaar is dit dus de eerste doelstelling voor het kwartet. Daarna is het afwachten hoe de tabel wordt geloot. Coach Tom Faes: "Het is voor mij ook belangrijk dat de meisjes met vertrouwen spelen. We hebben dit seizoen veel aan hun mentale vaardigheden gewerkt. Ik verwacht van hen dat ze die gebruiken om een goede prestatie neer te zetten. In die zin is het belangrijk om wedstrijd per wedstrijd aan te pakken en niet te ver vooruit te kijken. We hebben dit seizoen reeds gezien dat er kansen zijn tegen de toplanden, maar anderzijds is het belangrijk om aandachtig te zijn tegen landen die verrassend uit de hoek kunnen komen."

Voor de jongens junioren wacht een bijzonder zware competitie. Met drie toplanden kregen Florent Lambiet (ETTU-22), Martin Allegro (ETTU-40), Arthur Bilas (ETTU-217) en nieuwkomer David Henkens een slechte loting voorgeschoteld. Zij krijgen de opdracht om – indien mogelijk – het behoud in de eerste divisie te verzekeren. Datzelfde geldt overigens voor de jongens cadetten met Thibaut Darcis (ETTU-18), Nicolas Marchal (ETTU-107) en debutant Vincent Van Hoven.

Nathalie Marchetti (ETTU-39) moet – indien ze fit is – de junioren meisjes naar de 1ste divisie loodsen. Zij krijgt daarbij de steun van Florence Van Acker (ETTU-116), Anne-Catherine Godefroid (ETTU-258) en debutante Marie Maesen. Tom Faes: "De meisjes junioren hebben zeker een goede kans om de promotie af te dwingen naar de eerste afdeling. Belangrijk zal zijn of Nathalie fit is. Ze sukkelde wat met haar knie, maar indien de blessure genezen is, kan ze de ploeg trekken. Ik geloof ook dat de andere meisjes in staat zijn om mooie wedstrijden te laten zien."