Logo

De eerste dag van het EJK kende hoogtes en laagtes voor de Belgische delegatie. Vooral bij de junioren zat er meer in.

De meisjes junioren begonnen onder leiding van een fitte Marchetti goed aan het tornooi met een logische 3-0 overwinning op IJsland. De wedstrijd tegen Zwitserland begon met een valse noot, want het palet van Marie Maesen werd bij een vrijwillige controle afgekeurd. De wedstrijd zelf werd door de drie overige meisjes (Marchetti, Van Acker en Godefroid) nadien nipt met 2-3 verloren, wat de kansen op promotie gevoelig doet dalen. Morgen wacht een uiterst belangrijke wedstrijd tegen het tot nu toe ongeslagen Litouwen. Als de meisjes groepswinnaar worden, spelen ze een barragewedstrijd tegen een team dat vierde eindigt in de 1ste divisie. Eindigen ze tweede, dan wacht een veel moeilijker promotieduel tegen een team dat derde is geëindigd.

Arthur Bilas hield de eer van de jongens junioren tegen het sterke Kroatië hoog. Toch zat er meer dan een 1-3 nederlaag in voor het team, dat uiteindelijk net te weinig gedrevenheid toonde. De jongens – die ook topfavoriet en titelverdediger Frankrijk in hun poule hebben – spelen dus normaal voor de derde en vierde plaats, waardoor degradatie gevaarlijk dichtbij komt.

Positief is dat de jongens cadetten na de onverwachte medaille van vorig jaar opnieuw goed aan het spelen zijn. Een medaille zit er dit jaar waarschijnlijk niet in, maar een tweede plaats – en dus zo goed als zekere handhaving in de 1ste divisie – is wel mogelijk na de logische winst (3-1) tegen Turkije. Vooral Vincent Van Hoven leverde een sterke prestatie maar ook Thibaut Darcis speelde goed. Tijdens de openingswedstrijd tegen het sterkere Polen (1-3) moest Vincent nog zoeken naar het juiste niveau, vermoedelijk door zijn internationale onervarenheid.

De meisjes cadetten begonnen de Europese Jeugdkampioenschappen met een opwarmertje tegen Wales, dat ze zonder problemen met 3-0 opzij zetten. Morgen start voor hen de competitie pas echt.