Logo

De Duitse teams hebben zich zowel bij de heren als de dames gekroond tot Europees Kampioen, een unicum sinds 1982.

De heren kregen nochtans af te rekenen met pech. Amper een week voor de start van de 32ste editie van de Europese Kampioenschappen in het Oostenrijkse Schwechat (Wenen) moest kopman Timo Boll afzeggen wegens ziekte. Het hield coach Rosskopf er niet van te blijven werken naar een nieuwe titel.

Oostenrijk, Frankrijk en Rusland werden zonder pardon opzij gezet vanaf de 1/8ste finale. Geen enkel team kon ook maar een individuele zege boeken tegen de Mannschaft. Ovtcharov, Baum én Franziska bleven ongeslagen tot de finale. Tegenstander werd bijzonder verrassend Griekenland. Met hun sterke verdediger Panagiotis Gionis wisten ze zich voor de finale te plaatsen door onder andere Wit-Rusland opzij te zetten.

In de finale zelf opende Ovtcharov met een duidelijke zege op Kreanga, maar was het die Gionis die Baum zijn eerste verliespartij aansmeerde. Franziska bracht de Duitsers opnieuw op voorsprong tegen Papageorgiou. Gionis ontbond opnieuw zijn duivels tegen Ovtcharov, maar het was de Duitser die – in tegenstelling tot Vladimir Samsonov in de halve finale – het overwicht had en zijn team de titel bezorgde.

Het brons ging naar Wit-Rusland en Portugal, die beiden de halve finales konden bereiken. Voor Griekendland is zilver meteen de eerste Europese medaille in de landencompetitie ooit. Voor Duitsland is het reeds de zesde opeenvolgende titel.

 

Na de vroege – maar deels verwachte – uitschakeling van titelverdediger Nederland zou een nieuw team zich na vier opeenvolgende edities tot Europees Kampioen kunnen kronen. Duitsland, Roemenië, Tsjechië en Rusland wisten zich te plaatsen voor de halve finales en zouden dus de medailles onderling verdelen. Gastland Oostenrijk moest na twee overwinningen tegen Turkije en Nederland toch een stap opzij zetten.

Roemenië en Duitsland wisten respectievelijk Rusland en Tjsechië met enige moeite, maar toch resoluut opzij te zetten. In de finale waren de verschillen kleiner. Daniela Dodean bracht de Roemenen op voorsprong tegen Kirsten Silbereisen, maar Han Ying zette dat meteen recht tegen Samara. Shan wist een 2-1 achterstand tegen de jonge Szocs nog in de vijfde set weg te werken, waarna Han in een nieuwe belle de Duitse dames de titel bezorgde door Dodean opzij te zetten.