Logo

Van vrijdag 25 tot en met dinsdag 29 september strijden de Europese landenteams om de Europese titel in het Russische Ekatarinaburg. De ETTU voerde gisteren de loting uit.

België vaardigt zowel een heren- als damesteam af naar Rusland. Beiden zullen in de tweede divisie (Challenge Division) aantreden in groep H.

Jean-Michel Saive is opnieuw de joker van de herenploeg, die groepsfavoriet is in haar poule voor Zwitserland, Finland en Israël. Het zijn echter Cedric Nuytinck, Florent Lambiet en  Robin Devos die de klus moeten klaren, met de hulp van Lauric Jean.

De dames moeten opboksen tegen groepsfavoriet Griekenland, Engeland en het zwakker geachte Finland. Nathalie Marchetti en Lisa Lung zijn de boegbeelden van het uitzonderlijk jonge team, dat verder bestaat uit Eline Loyen en Margo Degraef. Verder ervaringen opdoen op een hoger niveau is ongetwijfeld het hoofddoel van deze deelname. Vorig jaar wisten de dames – met Lauranne Hackemack in plaats van Nathalie Marchetti – de nu opgedoekte Standard Division (3de divisie) te winnen.

 

Portugal is het te kloppen team bij de heren. Zij zullen hun titel, die ze vorig jaar in eigen land enigszins onverwacht konden veroveren, furieus verdedigen. Met twee spelers in de top twintig is Portugal op dit moment het enige land dat kan wedijveren met die andere traditionele titelfavoriet, Duitsland. Outsiders zijn de andere twee groepsfavorieten, Zweden en Kroatië, alhoewel Oostenrijk en Frankrijk ongetwijfeld geduchte concurrenten zullen blijken.

Bij de dames staat Duitsland (niet alleen als titelverdediger) als eerste gerangschikt. Het land steekt momenteel met kop en schouders boven de andere kandidaten uit. Oostenrijk volgt al op afstand, maar zal haar zilveren medaille wel stevig verdedigen of en zwak moment willen afstraffen. Polen en Zweden vervolledigen de top vier. Nederland blijft met Li Jiao, Li Jie en een groeiende Britt Eerland echter altijd een gevaarlijke outsider.

 

De Europese spelers blijven nog tot 4 oktober in Ekatarinaburg. Aansluitend op de landencompetitie staat immers ook nog de individuele en dubbelcompetitie op het programma.