Logo

De Belgische dames hebben een 0-3 nederlaag geleden tegen Hongarije in hun eerste kwalificatiewedstrijd voor de Europese Kampioenschappen.

Vanaf dit jaar spelen de landenteams dus opnieuw kwalificaties voor het EK. Alle landen zijn in twee divisies onderverdeeld: dertig teams in de "Championship Division" en de andere teams in de "Challenge Division". De winnaars van de tien poules uit de Championship Division spelen op het EK om de titel van Europees kampioen, samen met de vijf teams die tweede eindigden én een onderlinge dubbele confrontatie winnen. De andere teams komen uit in de tweede divisie van het EK. De ploegen uit de "Challenge Division" van de kwalificaties strijden om het resterende ticket voor de tweede divisie. Wie dat niet kan veroveren, komt tijdens het EK uit in de 3de divisie.

De Belgische dames zijn de eerste die in deze nieuwe formule aan de slag gingen. Zij maakten dinsdagavond de verplaatsing naar Boedapest om groepsfavoriet Hongarije partij te geven. Dat werd een zware partij, want zowel Eline Loyen als Lisa Lung moesten in drie sets hun meerder erkennen in respectievelijk Szandra Pergel en Dora Madarasz. Nathalie Marchetti (foto) kon na nipt verlies in de eerste set en een 0-2 achterstand wel nog een belle afdwingen tegen Kristina Ambrus, maar die trok in de beslissende vijfde set toch aan het langste eind. 

3 - 0 Hongarije - België
1-0Szandra PERGEL (EU-51)-Eline LOYEN (EU-126)3-06, 7, 10
2-0Dora MADARASZ (EU-54)-Lisa LUNG (EU-119)3-06, 7, 7
3-0Kristina AMBRUS (EU-84)-Nathalie MARCHETTI (EU-161)3-210, 5, -8, -7, 5