Logo

Tijdens de geschiedenis van de Euro-Asia Cup, een tornooi waarin vijf spelers uit het oude continent het opnemen tegen vijf spelers uit Azië, heeft Europa nog nooit een uitzege kunnen boeken. Daar kwam afgelopen zondag verandering in het Chinese Zhangjiagang.

Robert Gardos, Vladimir Samsonov en Andrei Gacina zorgden voor een 3-2 tussenstand na dag een met zeges tegen respectievelijk Gao Ning, Tang Peng en Noshad Alamiyan. Chuang Chih Yuan en Ma Long hielden de Aziatische eer hoog tegen Bastian Steger en Marcos Freitas.

Op dag twee zorgde het Europese team echter meteen voor een stunt. Gacina boekte na zijn logische zege een dag eerder nu een mooie performance door in drie sets van de Taïwanees Chuang te winnen. Als de Oostenrijker Gardos nadien zoals verwacht wint van de Iraniër Alamiyan, ligt een stuntzege binnen het bereik van de Europeanen, die slechts een zege uit drie wedstrijden dienden te puren.

Marcos Freitas (foto) kreeg als eerste een kans tegen Tang Peng uit Hongkong. De thuisspeler kwam echter twee maal voor op sets (zelfs 11-3 in de derde), maar Freitas knokte zich telkens terug in de wedstrijd. In de belle behaalde de Portugees zelfs vier wedstrijdballen, maar kon er geen enkele van verzilveren. Bij 10-10 besliste Marcos uiteindelijk toch de wedstrijd met twee rake ballen op rij.

Met de zege op zak kon Europa eventueel nog op zoek naar de grootste zege (momenteel 3-7 in het voordeel van Azië) maar de Chinees Ma Long (3-1 tegen Samsonov) en de Singaporees Gao Ning (3-1 tegen Bastian Steger) staken daar nog een stokje voor.