Logo

De ETTU heeft begin februari besloten op het Europese Top 12-tornooi te vervangen door een nieuw evenement: "Top Europe".

Dat staat te lezen op de website van de ETTU. Voorzitter Stefano Bosi geeft daar aan dat de beslissing om de Top 12 te schrappen "gezien de glorieuze geschedenis met veel tegenzin" gebeurde, maar door het ontbreken van organisatoren had de bond geen andere optie.

Ter vervanging lanceert het nu de "Top Europe", een kwalificatietornooi voor de nieuwe Wereldbekerformule van de ITTF. Elk lid van de ETTU mag maximaal twee spelers afvaardigen voor het tornooi. De acht beste deelnemers bij de heren en de dames plaatsen zich dan voor de Wereldbeker. De eerste editie vindt plaats van 28 tot 30 juni 2013. De volgende edities zullen opnieuw tijdens het traditionele eerste weekend van februari doorgaan.

Volgens de Europese Tafeltennisunie zou de nieuwe formule organisatoren beter moeten aanspreken aangezien de kosten voor hen zouden dalen.

 

De keuze voor het laatste weekend van juni is eerder bijzonder te noemen. Het conflicteert immers met de Open van Marokko, een tornooi dat binnen de ITTF World Tour als onderdeel van het Euro-Africa Circuit staat ingeschaald. Door de uitgebreide formule van de Top Europe zullen Europese spelers uit de subtop dus een keuze moeten maken.