Logo

Bill Gates hevige supporter van Ariel Hsing

De Olympische Spelen kenden vandaag hun laatste dag. Tijd dus voor een korte afsluiting met enkele leuke wetenswaardigheden over de zevende tafeltennisolympiade.

 

Sinds de introductie van het tafeltennis als Olympische Sport in 1988 in Seoul zijn er slechts drie atleten in geslaagd om zich voor alle edities te plaatsen: onze landgenoot Jean-Michel Saive (42 jaar), de Kroaat Zoran Primorac (43 jaar) en de Zweed Jorgen Persson (46 jaar). Toch waren er twee atleten aanwezig die een langere staat van dienst van hebben in het tafeltenniswereldje. De genaturaliseerde Spanjaard He Zhi Wen heeft dit jaar op zijn 50ste deelgenomen in Londen, terwijl bij de vrouwen de genaturaliseerde Luxemburgse Ni Xia Lian (49 jaar) de kroon spant.

Ervaring is in het tafeltennis ongetwijfeld een belangrijk voordeel, maar tegen sommige spelers helpt dat niet veel. Ni Xia Lian werd immers uitgeschakeld door de jongste speelster, de Amerikaanse Ariel Hsing (16 jaar). Die wist zelfs bijna te stunten tegen de latere Olympische kampioene Li Xiao Xia, maar werd alsnog in zes sets toch uitgeschakeld waarna de Chinese uiteindelijk het goud veroverde.

Ariel Hsing kreeg trouwens steun van een bekende Amerikaan. Niemand minder dan Bill Gates, de voormalige topman van Microsoft, is een fan van haar en kon met zijn lofuitingen geen blijf naar het schitterende parcours van zijn landgenote. Gates speelt overigens zelf (recreationeel) tafeltennis en kent Ariel van enkele exhibitiewedstrijden die ze samen hebben gespeeld om de sport te promoten.

Bij de mannen schreef Timo Boll de belangrijkste gebeurtenissen op zijn naam. Eerst verloor de grootste Europese kanshebber op een medaille in zijn tweede wedstrijd van het tornooi van de Roemeen Adrian Crisan. Dat zette hij later in de landencompetitie echter helemaal recht door Zhang Jike, regerend wereld- en kersvers Olympisch kampioen, te verslaan.

Met het laatste weetje kunnen we meteen de link leggen naar de Paralympische Spelen, die eind augustus plaats vinden in Londen. Een vrouw heeft zich namelijk voor beide Spelen weten te plaatsen: Natalia Partyka. De Poolse is geboren met slechts een arm, maar behoort ondanks haar lichamelijke beperking tot de Europese top.