Logo

China verovert zes medailles, maar komt opnieuw te kort bij de heren

In Seoul 1988 kwamen de Chinese heren er niet bij te pas. Vier jaar later is slechts een bronzen medaille weggelegd voor Ma Wenge.

 

Bij de heren gaat de Zweed Jan-Ove Waldner met het goud lopen, nadat hij in een Europese finale de betere was van de Fransman Jean-Philippe Gatien. Zilveren medaillewinnaar in Seoul, de Zuid-Koreaan Kim Taek-Soo, moet ditmaal tevreden zijn met de derde plaats. Ma Wenge is de beste Chinees met eveneens een bronzen medaille als beloning.

Behalve in het enkelspel bij de heren, domineert China het Olympisch tafeltennisevenement tijdens Barcelona 1992. Het verovert immers de andere drie gouden medailles. In totaliteit verovert het maar liefst zesmaal eremetaal, op de voet gevolgd door Zuid-Korea, dat ditmaal tevreden moet zijn met vijf bronzen medailles. In het dubbelspel bij de heren was het duo Lu Lin/Wang Tao de betere van de Duitsers Roßkopf/Fetzner. Bij de dames was er tweemaal een "All Chinese Final": in het enkelspel versloeg Deng Yaping haar landgenote Qiao Hong; samen waren ze in het dubbelspel de betere van Chen Zihe en Gao Jun.

Aan de compeitieopzet is sinds Seoul 1988 wat gesleuteld. De poules bestaan nog steeds, maar zijn gehalveerd waardoor enkel de groepswinnaars doorstoten naar de 1/8ste finales. Opvallend is dat er geen kleine finales zijn voorzien. Hierdoor vielen er in Barcelona per evenement twee bronzen medailles te winnen. In de uiteindelijke medaillespiegel zien we zes landen: China (6), Zuid-Korea (5), Noord-Korea (2), Zweden (1), Frankrijk (1) en Duitsland (1).

Langs Belgische kant was de onmisbare Jean-Michel Saive uiteraard aanwezig op zijn tweede opeenvolgende Spelen. Hij wist zijn kwalificatiegroep, met Dimitri Mazounov (GOS: Gemenebest van Onafhankelijke Staten; voormalige Sovjet-Unie met uitzondering van de Baltische Staten), Hugo Hoyama (Brazilië) en Ebrahim Alidokht (Israël), te winnen. In de hoofdtabel werd hij met 0-3 (er werd nog steeds tot 21 gespeeld) uitgeschakeld door de Chinees Ding Yi.

Naast Jean-Mi was ook broer Philippe aanwezig in Barcelona. Philou trad enkel in het dubbelspel aan met zijn broer, waar ze de groepsfase niet overleefden. De winst op het Braziliaanse duo Hoyama/Kano werd helaas teniet gedaan door verlies tegen groepsfavoriet en uiteindelijke winnaar van een bronzen medaille Kim Taek Soo/Yoo Nam Kyu uit Zuid-Korea.

{tab title="Heren"}

  1. Jan-Ove Waldner (SWE)
  2. Jean-Philippe Gatien (FRA)
  3. Kim Taek-Soo (KOR)
    Ma Wenge (CHN)

{tab=Heren dubbelspel}

  1. Lu Lin/Wang Tao (CHN)
  2. Jorg Roßkopf/Steffen Fetzner (GER)
  3. Kang Hee-Chan/Lee Chul-Seung (PRK)
    Kim Taek-Soo/Yoo Nam-Kyu (KOR)

{tab title="Dames"}

  1. Deng Yaping (CHN)
  2. Qiao Hong (CHN)
  3. Li Bun-Hui (PRK)
    Hyun Jung-Hwa (KOR)

{tab=Dames dubbelspel}

  1. Deng Yaping/Qiao Hong (CHN)
  2. Chen Zihe/Gao Jun (CHN)
  3. Li Bun-Hui/Yu Sun-Bok (PRK)
    Hong Cha-Ok/Hyung Jung-Jwa (KOR)

{/tabs}