Logo

Atlanta is het derde gastland dat een tafeltenniscompetitie voorziet

1996 is het jaar van het Amerikaans Atlanta, meteen ook het jaar waarop China de Olympische Spelen (eindelijk) volledig domineert.

 

Aan de competitieopzet werd weinig gesleuteld ten opzichte van Barcelona 1988. De spelers treden eerst aan in kleine poules van vier personen/duo's om daarna via de knock-out verder te strijden om de medailles. Ditmaal is er echter opnieuw een kleine finale, waardoor er slechts een bronzen medaille valt te veroveren.

China weet haar overmacht eindelijk uit te drukken met een volledig gouden podium. Zowel bij de heren als de dames gingen de gouden medailles in het enkel- en dubbelspel naar China. In totaliteit wint de grootmacht in Atlanta acht van de twaalf beschikbare medailles.

De Taïwanese Chen Jing weet bij de dames het zilver weg te plukken, terwijl bij de heren de Duitser Jörg Roßkopf met het brons aan de haal gaat. Aangezien er slechts twee duo's per land mogen deelnemen, kunnen de andere landen sowieso minstens een bronzen medaille veroveren in het dubbelspel. Twee maal slaagt Zuid-Korea daarin. Bij de dames was het een onderling duel, maar bij de heren moesten Lee Chul-Seung en Yoo Nam-Kyu voorbij het sterke Duitse dubbelduo Fetzner/Roßkopf. Voor Yoo Nam-Kyu meteen de derde opeenvolgende keer dat hij van de Olympische Spelen met een medaille huiswaarts keert.

België had twee vertegenwoordigers in Amerika. Uiteraard de onmisbare Jean-Michel Saive, die in zijn derde editie eindelijk weet door te stoten tot de kwartfinales van een Olympisch evenement. Hij wist in de 1/8ste finale voorbij de Kroaat Zoran Primorac te geraken, maar de Tsjech Petr Korbel bleek daarna in drie sets (tot 21) te sterk. Broer Philippe trad voor de tweede maal aan. In 1992 speelde Philou enkel in het dubbelspel met zijn broer Jean-Michel, maar in Atlanta komt de jongste Saive enkel aan tafel tijdens het enkelspel. Hij overleeft de groepsfase, met uiteindelijke winnaar Liu Guoliang,  niet.

 

{tab title="Heren"}

 1. Liu Guoliang (CHN)
 2. Wang Tao (CHN)
 3. Jörg Roßkopf (GER)

{tab=Heren Dubbelspel}

 1. Kong Linghui / Liu Guoliang (CHN)
 2. Lu Lin / Wang Tao (CHN)
 3. Lee Chul-Seung / Yoo Nam-Kyu (KOR)

{tab title="Dames"}

 1. Deng Yaping (CHN)
 2. Chen Jing (TPE)
 3. Qiao Hong (CHN)

{tab=Dames Dubbelspel}

 1. Deng Yaping / Qiao Hong (CHN)
 2. Liu Wei / Qiao Yunping (CHN)
 3. Park Hae-Jung / Ryu Ji-Hae (KOR)

{/tabs}