Logo

In Baku (Azerbeidjan) zijn zaterdag de allereerste Europese Spelen begonnen. In het tafeltennis werden maandag reeds de eerste medailles uitgereikt. De Portugese heren en de Duitse dames verzekerden zich alvast van goud in de landencompetitie.

Aan beide competities startten zestien teams, waarbij Duitsland tot twee keer toe topfavoriet was. Bij de heren sneuvelde het echter tegen Frankrijk. Ovtcharov en Baum wisten een 2-0 voorsprong op te bouwen, zei het dat Baum pas in een belle met 11-9 voorbij Simon Gauzy geraakte. Het dubbelspel ging zonder te spelen naar Frankrijk, want Timo Boll moest wegens ziekte reeds forfait geven tijdens de kwartfinale tegen Zweden. Toen Lebesson onverwacht Ovtcharov verschalkte, was het pleit beslecht. 

Portugal wist als de nummer twee zonder al te veel problemen de finale te bereiken, waarin het ook Frankrijk met 3-1 versloeg. Gauzy en Lebesson bleken opnieuw een te sterk dubbelduo. Duitsland trok niet echt ten strijde om de bronzen medaille en ging met 0-3 de boot in tegen Oostenrijk.

 

Bij de dames zegevierde Duitsland wel. Het domineerde de volledige competitie en won haar vier wedstrijden met 3-0, ook van uitdager Nederland. De zilveren medaillewinnaar sleepte zich echter veel moeizamer naar de finale met na een vlotte winst op Servië twee nipte overwinningen tegen Polen en Oekraïne. Het brons was voor de Tsjechische dames die Oekraïne met 3-1 de baas bleven.

 

De driekoppige Belgische delegatie verschijnt dinsdag voor het eerst aan tafel. Cedric Nuytinck kijkt meteen in de ogen van de ervaren Griek Kalinikos Kreanga, terwijl tafeltennisicoon Jean-Michel Saive in de eerste ronde geduchte tegenstand mag verwachten van de Rus Kirill Skachkov. Lisa Lung tenslotte kijkt in de ogen van de 36 jaar oudere Ni Xia Lian uit Luxemburg.