Logo

Na alle mogelijke kwalificaties leek het er op dat regerend Olympisch Kampioen bij de heren, Zhang Jike, zijn titel niet zou kunnen verdedigen in Rio. Dat was echter gerekend buiten de Chinese Tafeltennisbond.

Zhang Jike (foto) wist in 2012 de Spelen van Londen op zijn naam te zetten na winst in de finale tegen zijn landgenoot Wang Hao. De titelverdediger kon zich echter niet via de normale wegen (Aziatische kwalificaties en wereldranglijst) niet kwalificeren voor de nieuwste editie van de Zomerspelen in Rio de Janeiro. Toch is hij er bij, want de Chinese Tafeltennisbond offerde zowaar zowel de jonge getalenteerde Fan Zhendong – de tweede Chinese speler op de Olympische Lijst – op, als Xu Xin – die als troost wel mag deelnemen aan de landencompetitie.

Bij de dames is de schok misschien zelfs nog iets groter, want Liu Shiwen, toch de nummer een van de wereld, wordt thuisgelaten door het Chinese team ten voordele van Ding Ning, goed voor zilver in Londen na Li Xiaoxia, die er deze keer ook bij is. Ook Japan goochelde wat met gekwalificeerde spelers zodat Koki Niwa er bij kan zijn.

Nog een opvallend feit bij de deelnemende spelers: Hongkong en Nieuw-Zeeland laten hun heren gewoonweg thuis, ondanks hun sportieve kwalificatie.

Frankrijk heeft dan weer met pech te kampen en ziet de landencompetitie bij de dames wegglippen. Een late blessure van Carole Grundisch brengt Spanje plots met een team in Rio.