Logo

De Chinese Ding Ning is de nieuwe Olympische kampioene. In een herneming van de finale van London 2012 nam ze revanche op haar landgenote Li Xiaoxia.

Ding Ning heeft haar deelname in Rio wel te danken aan haar eigen tafeltennisbond, die Liu Shiwen opofferde zodat Ding een nieuwe kans kreeg om haar Grand Slam (WK, Wereldbeker en OS) te realiseren. Die nam ze dus in volle dank aan.

Tot en met de kwartfinales gaf de medaillekandidate geen enkele set prijs, zelfs niet tegen de Duitse verdedigster Han. In de halve finales kon de Noord-Koreaanse Kim Song I de tweede set op haar naam schrijven, maar ondanks het feit dat Ding het steeds moeilijk heeft tegen verdedigend ingestelde speelsters kwam haar uitdager niet.

Dan deed Li Xiao Xia het net een tikkeltje beter: zij gaf tot en met de finale geen enkele set prijs. Een bijzonder sterke prestatie voor een speelster die haar internationale carrière eigenlijk begin dit jaar wou afronden. "Ik kan de zware trainingen eigenlijk niet meer aan. Mijn lichaam wordt er niet jonger op. Het team heeft me echter terug gevraagd omdat ze me nodig hadden. Ik bereik nu de finale en heb dus mijn taak volbracht om mijn titel te verdedigen tegen de andere internationale spelers."

Ook in de finale zelf ging Li voluit. Ze wist een knappe 3-2 voorsprong uit te bouwen op haar uitdaagster, maar Ding ging met twee maal 11-7 toch over haar landgenote. De nieuwe Olympische Kampioene stak de vuisten in de lucht, maar ook de tranen vloeiden rijkelijk. Dat zag ook Isabelle Beumier, die de leiding van deze wedstrijd voor haar rekening nam, waardoor er toch een Belgisch tafeltennistintje te vinden was in Rio de Janeiro.

 

Het brons ging uiteindelijk naar Kim Song I. De Noord-Koreaanse versloeg in de kleine finale de Japanse Ai Fukuhara, die tot in de halve finales een bijzonder sterke indruk maakte zonder setverlies.