Logo

Verzwakt deelnemersveld staat voor zware driedaagse

Morgen start in het Chinese Huangshi de zestiende editie van de Wereldbeker voor Dames. Een zware driedaagse voor de negentien deelnemers.

 

Het evenement start met de Intercontinental Cup, waarin de kampioenen van Australië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika het tegen elkaar opnemen voor het zestiende en laatste plekje van de poulefase. Daarna start het echte werk met vier groepen van vier spelers, waarin enkel de eerste twee spelers doorstoten naar de kwartfinale. De speelster die haar drie laatste wedstrijden (kwartfinale, halve finale en finale) wint, ontvangt de wereldbeker.

Het deelnemersveld is dit jaar iets magerder dan anders: de Chinese topfavorieten en ook Japan ontbreken op het appel. Bij China zal dat ongetwijfeld liggen aan de zware Olympische Spelen, terwijl de afwezigheid van Japan vermoedelijk te maken heeft met het oplopende conflict met het gastland omtrent de nationalisatie van een eilandengroep.

China is in eigen land uiteraard wel aanwezig, maar met "mindere goden" Liu Shiwen (ITTF-3; foto) en Guo Yue (ITTF-9). De kans dat China de titel voor de zestiende opeenvolgende keer wint is dus niet gering. De belangrijkste uitdager is de Singaporese Feng Tianwei (ITTF-7) die in 2008, 2009 en 2011 telkens de halve finales bereikte.

Europa is bijzonder sterk vertegenwoordigd met maar liefst acht deelnemers. Door het hoge aantal afwezigen, naast Japan ontbreekt ook Kim Kyung Ah uit Zuid-Korea, kregen drie extra Europese speelsters een kans. Naast Europees Kampioene Li Jiao, wisten Shen Yanfei, Wu Jiaduo en Viktoria Pavlovich zich op basis van de wereldranglijst te plaatsen. De Zweedse Matilda Ekholm kreeg een wildcard van de ITTF. De Roemeense dames Daniela Dodean en Elizabeta Samara vervolledigen, samen met de Oostenrijkse Liu Jia, het Europese deelnemersveld.

Tie Yana (Hongkong) zal na het tornooi de kroon spannen met in totaal tien deelnames. Zij bleek daarin bijzonder succesvol met acht halve finales. Daaruit puurde ze een zilveren (2008) en drie bronzen medailles (2002, 2004 en 2011). Zes deelneemsters vieren dit jaar hun debuut in de wereldbeker: Dang Yeseo (Zuid-Korea), Effiong Edem (Nigeria), Matilda Ekholm (Zweden), Caroline Kumahara (Brazilië), Elizabeta Samara (Roemenië) en Yu Mengyu (Singapore).