Logo

In het weekend van 9 februari organiseerde de ETTU de allereerste editie van de Europe Cup (Europese Beker), het alternatief voor het ter ziele gegane top-12 tornooi. Mede dankzij de steun van de ITTF blijft er dus een Europees toptoernooi behouden, dat meteen ook fungeert als kwalificatietoernooi voor de Wereldbeker later dit jaar. In het Zwiterse Lausanne gingen de titels na drie spannende dagen naar de Portugees Marcos Freitas en de Oostenrijkse Liu Jia.

Freitas trad in een onuitgegeven finale voor de tweede keer in het toernooi aan tegen de Deen Michael Maze. Net als in hun eerste ontmoeting in de kwalificaties, trok de Portugees aan het langste eind. De Deen weet met een zilveren medaille een bijzonder goede comeback te maken na maanden van afwezigheid omwille een blessure en plaatst zich bij zijn wederoptreden meteen ook voor de Wereldbeker. In de strijd om het brons – en het laatste ticket voor de Wereldbeker – trok de Duitser Dimitrij Ovtcharov het laken naar zich toen in een strijd tegen de Franseman Adrien Mattenet. Titelfavoriet Timo Boll moest eerder ziek afhaken.

Bij de dames moest de Nederlandse titelfavoriete Li Jiao zich tevreden stellen met het brons. Na verlies tegen de uiteindelijke winnares Liu Jia, wist ze haar ticket voor de wereldbeker veilig te stellen tegen de Duitse Petrissa Solja. De Oostenrijkse Liu Jia veroverde het goud na een moeizame zege tegen de Wit-Russische verdedigster Viktoria Pavlovich.