Logo

Afgelopen weekend werkten de heren hun wereldbeker af in het Duitse Düsseldorf. De Chinees Zhang Jike wist in een echte thriller zijn landgenoot en medetopfavoriet Ma Long te kloppen.

Op vrijdag 24 oktober vonden de kwalificaties plaats, waar elke subtopper een plaatsje bij de beste zestien spelers probeerde te veroveren. Opvallend was de jongste deelnemer, de Amerikaan Kanak Jha, hij is pas veertien jaar en is daarmee de jongste deelnemer ooit van een wereldbeker. De jongeling moest logischerwijs wel de wet van de sterkste ondergaan en verloor met 4-1 van Chen Chien-An.

Een dag later namen de zestien gekwalificeerde spelers het tegen elkaar op. Het was de Nigeriaan Aruna (WR 73) die voor de verrassing van de dag zorgde, door te winnen van Tang Peng (WR 16). De Nigeriaan stond aan het begin van het jaar slechts 237ste gerangschikt op de wereldranglijst. Even leek het er zelfs op dat hij later die dag voor nog een veel grotere verrassing zou zorgen na het winnen van de eerste set tegen Zhang Jike (WR 4). Het was Zhang die alsnog de match naar zich toe wist te trekken en zorgde voor een 4-2 overwinning. De andere matchen kenden allemaal een logische winnaar op basis van de wereldranglijst, enkel de vlotte 4-0 overwinning van Tiago Apolonia (WR 17) tegen landgenoot Marcos Freitas (WR 12) was nog een opmerkelijk wapenfeit.

Tijdens de kwartfinales gebeurde er geen grote verrassingen meer op het onverwachte weerwerk van Aruna tegen Zhang Jike na. Alhoewel de overtuigende 4-0 overwinning van Timo Boll (WR 9) tegen Dimitrij Ovtcharov (WR 5) toch niet heel verwacht aankwam. Overigens kon Apolonia niet verrassen tegen Ma Long (WR 3), die met 4-0 won. Tot slot won Jun Mizutani (WR 7) tegen Chuang Chih-Yuan (WR 8) met 4-1.

Ma Long ging tijdens de halve finale verder op zijn elan, hij versloeg Mizutani met 4-0 en verloor tot dan toe nog geen enkele set. Zhang Jike daarentegen ondervond meer last met zijn opponent. Boll was niet onder de indruk van Zhang Jike's spel en bij momenten zagen we de Boll van enkele jaren geleden terug. In de zevende en beslissende set moest Boll zich toch gewonnen geven aan de Chinese wilskracht.

De toeschouwers die hoopten op een Chinese droomfinale, kregen deze ook. De inzet van de finale was voor beide spelers een tweede wereldbekertitel. In een adembenemende en spannende finale was het Zhang Jike die aan het langste eind trok. In de zevende set won hij met 12-10 cijfers. De ontlading bij het winnen van zijn tweede wereldbeker titel was zo groot dat hij de afrasteringen van het speelveld aan flarden stampte. Deze domme daad kwam Zhang duur te staan, er werd besloten zijn prijzengeld niet uit te betalen. Het was trouwens Boll die de het duel voor de derde plaats won tegen Mizutani.