Logo

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 februari stond in het Portugese Gondomar de Europe Top 16 op het programma, een individuele bekercompetitie die meteen ook het continentaal plaatsingstoernooi is voor de Wereldbeker later in het jaar. Bij de heren wist de Duitser Dimitrij Ovtcharov zijn titel met succes te verlengen, terwijl de Spaanse Shen Yanfei bij de dames zegevierde.

De Portugese held van het moment, Joao Monteiro, bezorgde zijn landgenoten een schitterend toernooi. In de kwalificaties was hij immers de betere van titelverdediger en -favoriet Ovtcharov waardoor het lokale publiek vol spanning uitkeek naar de finale, waarin beide Europese grootheden elkaar opnieuw troffen. Met ijzeren grip was het echter de Duitser die zonder pardon 3-0 uitliep vooraleer Monteiro iets kon terugdoen. Sets vier en vijf bleven in lokale handen, ook al had Dima in de vijfde set twee kampioensballen. Dat was uitstel van executie, want in de zesde set was het toch raak voor de titelverdediger.

"Je kan beide wedstrijden niet met elkaar vergelijken. In de kwalificatiepoule was ik reeds zeker van plaatsing voor de kwartfinales, terwijl we nu om de titel streden. Niettemin verraste Joao me in die wedstrijd. Ik heb mijn verlies grondig bestudeerd en stond dus beter voorbereid aan tafel in deze finale", aldus Ovtcharov op de website van de ETTU.

 

Bij de dames stonden de Spaanse Shen Yanfei en de Turkse Hu Melek tegenover elkaar in de finale. Beide dames waren tot dan ongeslagen gebleven in Gondomar. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, want beide concurrenten kennen elkaar door en door als vaste dubbelpartners. In het verleden (2013) was het de Turkse die twee maal kon zegevieren. Shen komt terug uit een tweejarige break door een zwangerschap. Het was Hu die bijzonder snel de eerste set naar zich toe trok, maar daarna ging haar foutenlast de hoogte in terwijl de Spaanse de wedstrijd volledig onder controle kreeg en hield. Ze won uiteindelijk met 4-1 van haar dubbelpartner.