Logo

Voorbeschouwend interview met Antwerpenaar over de Wereld Jeugdkampioenschappen

Zondag 9 december start in het Indiase Hydarabad het Wereldkampioenschap voor Junioren. België is enkel vertegenwoordigd door een jongensteam, bestaande uit Robin Devos, Emilien Vanrossomme, Florent Lambiet en Martin Allegro.

 

Van zondag tot woensdag staat de landencompetitie op het programma. België is in de eerste fase van de competitie groepshoofd en zou zich op papier dus moeten kunnen plaatsen voor de tweede ronde. Daarin wachten de eerste acht reekshoofden. Elk team blijft echter strijden voor plaatsen een tot en met twintig.

Op woensdag start het gemengd dubbel; donderdag het enkelspel. Het dubbelspel bij de jongens en meisjes begint op vrijdag. Zondag 16 december staan de laatste finales op het programma.

Robin Devos speelt zijn tweede en laatste WK in deze leeftijdsklasse. Sinds donderdag is hij reeds in India aanwezig met coach/kinesist Tom Dieussaert. "In het enkelspel hoop ik de 1/8ste finales te halen. In tegenstelling tot de Europese Jeugdkampioeschappen ben ik dit keer geen reekshoofd, waardoor ik voorrondes moet spelen. Hierdoor kan ik hopelijk losser aan de belangrijke wedstrijden beginnen."

In teamverband staat België minder sterk dan voorheen. Lauric Jean, Cedric Nuytinck en Julien Indeherberg zijn respectievelijk twee en een jaar geleden doogegroeid naar de beloften. "We willen uiteraard zo ver mogelijk geraken, maar het is moeilijk om in te schatten hoe ver dat zal zijn."

Robin zal bij de jongens samen dubbelen met Emilien Vanrossomme, een combinatie die in Polen bijzonder succesvol was. "Het was reeds eerder gepland om samen te spelen, maar Polen was onverwacht goed. We vullen elkaar goed aan in het dubbel. De resultaten in Polen geven echter geen enkele garantie voor dit tornooi."

De Mallenaar zal voor het laatst aantreden in deze leeftijdsklasse. "Het is voor mij een belangrijk tornooi. Sinds het Europese Jeugdkampioenschap waren de andere toernooien vooral bedoeld als ervaring. Sinds de Europese Kampioenschappen voor senioren heb ik heel wat vertrouwen kunnen opdoen. De zege tegen Platonov en het nipt verlies – ondanks goed spel – tegen Cioti toonden aan dat ik ook de betere spelers aankan. Sindsdien zit dat in mijn hoofd."

Devos speelde vorig jaar ook in Bahrein. "Dat was een overweldigende ervaring. Als de Indische organisator alles even vlot kan laten verlopen, zal dat dit jaar minder zijn. Het blijft echter fysiek en mentaal een bijzonder zwaar tornooi. Ik weet niet goed wat ik moet verwachten van de organisatie, maar hoop dat het geen invloed zal hebben op mijn spel." (India is onverwacht als organisator aangeduid na de afzegging door Zuid-Afrika, nvdr).

De speler van de Topsportschool in Leuven zit in een bijzonder positieve flow. Hij maakte de laatste maanden enkele sprongen voorwaarts op de wereldranglijst en wist zelfs Lauric Jean voorbij te steken. Ook in Duitsand vergaat het Robin goed. "Het doel was om in Weinheim 33% te spelen in het eerste paar. Momenteel haal ik echter 50%, een percentage dat ik in de terugronde hoop te kunnen behouden. Met het team zitten we eveneens boven de verwachten van de top vijf. (top drie, nvdr)."

Naar de toekomst kijkt Devos niet te veel. "Ik wil wel graag met huidige wereldranking behouden en misschien doorstoten naar de top-250. Het BK? Dat geeft altijd verrassingen en je hebt ook nog altijd Jean-Mi. Na hem heeft iedereen ongeveer gelijke kansen. Het is al een tijdje geleden dat ik tegen Saive heb gespeeld. MOcht ik hem tegenkomen, hoop ik uiteraard voor sensatie te zorgen (lacht)."

Met de nieuwe coach, de Kroaat Nikola Vukelja, verloopt alles goed. "Ik heb mijn draai bij hem gevonden. Wat ik tot nu toe heb bijgeleerd? Ik merk bij mezelf dat ik op alle vlakken wel stapjes vooruit zet, maar ik ben vooral zekerder en beter geworden in mijn harde ballen."