Logo

Zhang Jike is de nieuwe wereldkampioen bij de heren.

door Rogier Cuypers

Via Twitter liet de Nederlandse oud-international Trinko Keen weten dat hij nog nooit eerder een speler heeft gezien die het niveau van Zhang Jike in de halve finale tegen Timo Boll haalde. Het was ook ongekend hoe sterk de Chinees was en hoe kansloos zijn Duitse opponent eigenlijk was. Dat niveau heeft de nummer drie van de wereld vermoedelijk weer nodig om de titelverdediger en nummer één geplaatst, Wang Hao, te verslaan.

Wang Hao rekende in de halve finale af met landgenoot Ma Long. De nummer één van de wereld had het in de achtste finale ook al zwaar, toen ontdeed de titelhouder zich met moeite van Ryu Seung Min: 4-3.

Eerste set
Het begin voor Zhang Jike was dramatisch: een gemiste return, een netbal tegen en een foute service: 3-0 voor Wang Hao. Op 5-4 laten beide mannen zien waar ze toe in staat zijn. Een fenomenale spinrally wordt uiteindelijk in het voordeel beslist van Wang Hao: 6-4. Na de moeizame start is het Zhang Jike die de overhand krijgt in de set en via enkele korte rally's op 8-10 komt en daarmee zijn eerste set points. Op 9-10 lijkt Jike de rally te winnen, maar vanuit de tweede positie knokt Wang Hao zich in het punt en maakt gelijk: 10-10. Op 10-11 weet Wang Hao geen raad met de service van zijn landgenoot en is de eerste set voor Zhang Jike: 10-12.

Tweede set
Naast de forehand van Zhang Jike is zijn service ook echt een wapen. Ondanks dat beide Chinezen elkaar goed kennen, lijkt Wang Hao er niet altijd vat op te hebben: 1-5. Op 3-7 volgt weer een geweldige rally en zoals wel vaker vandaag zit het net niet tegen voor de nummer één van de wereld: 4-7. Maar als Wang Hao vervolgens een foute service slaat, is dat punt weer teniet gedaan: 4-8. Bij 7-8 lijkt de nummer één van de wereld terug in de race, maar zijn volgende service is een vrij eenvoudige prooi voor Zhang Jike die met zijn forehand de opslag wegveegt: 7-9. Hij maakt uiteindelijk de set uit met 7-11.

De afgelopen drie jaar speelden ze zeven maal in officiële wedstrijden tegen elkaar en Wang Hao was daarin vijf maal de betere.

Derde set
Bij 2-0 volgt er weer een lange rally. De backhand van Wang Hao wordt met een korte beweging knap overgenomen door de forehand van Zhang Jike: 2-1. Nu is het echter de als eerste geplaatste die wegloopt bij zijn tegenstander en hem tot fouten dwingt: 7-1. Op 7-4 moet Wang Hao toch weer een tandje bijzetten, maar een fraaie backhandcombinatie bezorgt hem het punt: 8-4. Met 11-6 maakt Wang Hao de set uit en hij is weer redelijk terug in de wedstrijd.

Vierde set
In de vierde set zijn de punten ook niet lang, maar het niveau is er niet minder om. Toch blijft het vreemd dat Wang Hao zich vaak verslaat op de service van zijn tegenstander. Het gaat bijzonder gelijk op en voor Wang is het zaak om deze set te winnen. Op 8-9 neemt Zhang Jike, die met 7-9 voor stond, een time-out. Een paar nerveuze punten later staat Wang Hao ineens op set point: 10-9. En ook hier gaat Zhang Jike de fout in: 11-9.

Vijfde set
Op 4-6 laat Zhang Jike de kans liggen om verder uit te lopen. Wang Hao knokt zich terug in de rally, mede door een netbal aan het einde. Toch is het Zhang Jike die bij 5-9 een voorschot neemt op een nieuwe voorsprong in sets. Wang Hao lijkt niet tevreden met zijn eigen spel. Op 5-10 is Zhang Jike weer eens de betere in een lange rally en komt met 2-3 voor: 5-11.

Zesde set
Zhang Jike voelt zijn eerste wereldtitel dichterbij komen. In de beginfase leidt hij meteen met 1-3. Op 2-5 neemt Wang Hao dan de time-out om de finale nog te keren en zijn titel met succes te verdedigen. Wang Hao sprokkelt twee punten terug, maar een snoeiharde backhand van zijn tegenstander maakt het verschil weer twee: 4-6. Zhang Jike loopt weg tot 4-9 en is zeer dichtbij de wereldtitel. Een foute service van Wang Hao betekent op 5-10 matchpoints voor Zhang Jike. De nervositeit slaat vervolgens toe bij Jike: 9-10. Een gewaagde lange service naar de backhand levert Wang Hao het punt op: 10-10. Een prima service en winnende backhand zetten Jike opnieuw op wedstrijdpunt: 10-11. Wang Hao laat wanneer het erop aankomt zien uit welk hout hij gesneden is. Een geweldige backhand van hem en ook wedstrijdpunt zes is weg. Op 12-11 werkt Zhang Jike het eerste set point van Wang Hao weg: 12-12. Het zevende matchpoint is raak (12-14) en Zhang Jike gaan van geluk naar de grond en scheurt zijn shirt kapot. On-Chinees mogen we zeggen, maar wat een blijdschap.

Resultaat

  • Wang Hao - Zhang Jike (2 - 4: -10, -7, 6, 9, -5, -12)