Logo

In een bij wijlen sublieme wedstrijd heeft Wang Hao zich als eerste geplaatst voor de finale van het WK in de Rotterdamse Ahoy.

Het is moeilijk om vooraf een prognose te maken voor de eerste finalist. Wang Hao heeft zijn wereldranglijst en ervaring mee, maar hoe Ma Long in zijn kwartfinale Ma Lin oppeuzelde was een prestatie om 'U' tegen te zeggen. Ze hebben elkaar op ITTF-toernooien reeds 14 keer bekampt. De laatste keer in 2009 tijdens de Wereldkampioenschappen in Yokahama (Japan). De stand is 9-5 in het voordeel van Wang Hao, die ook de laatste geregistreerde ontmoeting heeft gewonnen in, jawel, de halve finales van het WK 2009. Wang Hao won toen zijn zelfs eerste titel die hij vandaag in Rotterdam verdedigt.

Beide spelers warmen zich op onder de tonen van "Hello" van Martin Solveig. Meteen ook een verwelkoming aan de talrijke supporters die de eerste en tweede ring in de Ahoy bezetten. Een rustige zaal wacht tot het vierde opeenvolgende punt van Wang Hao om voor de eerste keer echt de handen op elkaar te plaatsen. Een voorsprong die de titelverdediger in een verder vrij rustige partij kan behouden.

Ma Long kiest voor het aggressievere spel in de tweede set en ziet dat beloont met een 4-2 voorsprong. Wang Hao probeert dat te beletten met eigen aanvallen of korte balletjes, maar dichterbij komen lukt pas bij 7-7. Het is even schrikken als je de scheidsrechter door de microfoon "Let" hoort roepen, de allereerste keer in het volledige toernooi. Ma Long loopt opnieuw twee punten uit, maar kan het op eigen opslag niet afmaken (9-9). Toch verovert hij als eerste een setpoint. Wang Hao duwt hem in de verdediging, maar de terugslag van Ma Long raakt de kant en Wang Hao is verrast.

De snelheid blijft in het spel van Ma Long zweven, die zo ook in de derde set de overmacht bezit. Hij begint de aanvallen van zijn landgenoot bovendien beter terug te geven (6-2). Na een bijzonder lastige netbal van Wang Hao lijkt Ma Long even de concentratie kwijt. Zijn voorsprong van vier punten wordt gehalveerd (8-6). Wang Hao kan de aansluiter echter niet scoren (9-7) en moet op eigen service drie setpunten toestaan.

Wang Hao's foutenlast lag de voorbije twee sets te hoog, terwijl Ma Long degene was die het meeste kon scoren.

De gretigheid en precisie van gisteren komen bij Ma Long terug in de vierde set (5-3). Wang Hao reageert gepast (5-5). De wedstrijd begint als het ware opnieuw en de spanning is te snijden. Beide spelers houden elkaar in evenwicht met een lichte voorsprong voor Wang Hao tot 8-8, dan keert het tij en weet Ma Long als eerste het cijfer 10 te behalen. Wang Hao werkt schitterend weg met een passeerslag langs de forehand die zelfs de tafelrand raakt. Een iets te hoge bal van Ma Long wordt afgestraft en met een laatste schitterende gekruiste forehand-forehand-reeks maakt Wang Hao terug gelijk.

Beide spelers starten bijzonder snedig aan de vijfde set. Winners volgen elkaar beurtelings op.Wang Hao weet uit deze visueel aantrekkelijke strijd het voordeel te halen.

Wang Hao benut zijn mentale voorsprong optimaal en loopt meteen opnieuw uit op zijn landgenoot. Bij 1-3 last Ma Long een bezinningsmoment in. Even lijkt hij opnieuw mee te kunnen, maar de kloof van drie punten blijft uiteindelijk toch staan (3-6). Wang Hao gebruikt regelmatig de open hoek in Ma Long's voorhand als die omloopt. Bij 4-6 verstoort een lieveheersbeestje het spel. Het komt op de hand van Wang Hao zitten, die het aan de scheids geeft... Die maakt echter korte metten met het beestje. Dan hebben de duiven in hal 1 tot op heden meer geluk. Ma Long snoept na deze onderbreking aan zijn achterstand en Wang Hao neemt bij 7-6 een time out. Met vernieuwde concentratie verovert de titelverdediger de eerste drie wedstrijdballen. Ma Long komt nog even terug door er twee te redeen, maar Wang Hao juicht drie maal als het verlossende punt valt.

Resultaat

  • Wang Hao - Ma Long (4 - 2: 7, -9, -7, 10, 7, 9)