Logo

In de finale versloeg ze haar landgenote Li Xiao Xia.

Dat de wereld een nieuwe kampioen ging krijgen bij de dames was al bekend. Voor zowel Li Xiaoxia als Ding Ning zou het de eerste wereldtitel worden in hun prille carrière. Alhoewel het in de onderlinge confrontaties 3-3 staat, was uitdaagster Ding Ning licht favoriet. Dit jaar versloeg ze haar landgenote en huidig nummer een van de wereld immers zowel in de Open van Qatar als de Open van Engeland.

Wedstrijdoverzicht
In een vrij saaie eerste set houden beide speelster elkaar in evenwicht via hoofdzakelijk oefeningen contra rughand. Er zit bijzonder weinig riciso in het spel van beide dames. De zaal is rumoerig en veel stoeltjes zijn weer leeg. Uitdaagster Ding Ning wint de eerste set met het kleinste verschil op eigen opslag.

In een even aantrekkelijke tweede set weet Li Xiaoxia als eerste een kloof te slaan tot 7-4. De bijzondere opslagtechniek van Ding Ning kan het tij niet keren (9-5). Li verzuimt het af te werken op eigen opslag, maar verovert wel vier setpunten. Het nummer drie van de wereld pareert ze allemaal en weet haar eigen tweede setpunt wel om te zetten.

Het spel van beide speelster begint meer en meer variatie te kennen, maar toch is het Ding Ning die zich onsterfelijk kan maken bij een 6-10 voorsprong in de derde set. Li Xiaoxia komt nog terug tot 8-10, waarop Ding Ning zichtbaar gefrustreerd een time-out neemt. Bij 10-9 rondt ze een sublieme rally in haar voordeel kan af.

Eindelijk een echte wedstrijd waardig, die finale. Li Xiaoxia loopt als eerste uit (3-1) in enkele prachtige balwisselingen. Voor het eerst sinds de tweede set lijkt het nummer een echt aanspraak te kunnen maken op minimaal setwinst (7-1). Dat is buiten de mentale weerbaarheid van haar uitdaagster gerekend, want die weet vier punten op rij te veroveren en verplicht Li Xiaoxia tot een time-out. Ding Ning komt zelfs terug tot 7-7, maar in twee sublieme balwisselingen is Li Xiaoxia terug de baas. Even later verovert het nummer een van de dames drie setpunten. Deze keer kan Ding Ning er slechts eentje redden.

Beide dames zetten opnieuw hun beste batje voor in een steeds aantrekkelijker wordende finale. Het scoreverloop (4-0 voor Ding Ning) doet anders vermoeden, maar de balwisselingen mogen er best zijn. Ding Ning loopt snel uit tot 7-3, maar dan slaat de stress toe, samen met de foutenlast. Li Xiaoxia geeft maar een puntje meer weg.

De verbetenheid van Li Xiaoxia en de foutenlast van Ding Ning bezorgen het nummer een van de wereld een 5-0 voorsprong. Af en toe zien we wel een wedstrijd tussen twee van de beste speelsters van het moment. Ding Ning lijkt bovendien haar vertrouwen teruggevonden te hebben, waardoor de wedstrijd weer openbarst (4-6). Beide speelsters hebben echter hun time-out al opgebruikt en moeten dus doorgaan tot het einde. Met een wereldsave houdt Ding Ning haar kansen gaaf (6-7). Li Xiaoxia ziet haar voorsprong ineens omgebogen tot een achterstand (7-9). En met twee prachtige eindspurtjes verovert Ding Ning haar eerste wereldtitel.

Resultaat

  • Li Xiaoxia - Ding Ning (2 - 4: -10, -11, -9, 8, 8, -7)