Logo

Net als bij de dames bestaan de halve finales bij de heren enkel uit Chinese spelers. De vier hoofdrolspelers boekten allen hun medailleticket.

Xu Xin, Ma Long, Zhang Jike en Wang Hao zullen de oorlogsbuit tijdens de 52ste editie van de Wereldkampioenschappen Tafeltennis onderling verdelen in het enkelspel bij de heren. De vier eerste reekshoofden werden wel sterk uitgedaagd in de kwartfinales, maar wonnen alsnog het pleit.

Titelverdediger Zhang Jike kreeg een Duitse tegenstander. Verrassend genoeg was dat niet Dimitrij Ovtcharov, want die werd door zijn landgenoot Patrick Baum een ronde eerder uitgeschakeld. Baum verraste ook in de kwartfinales door de eerste set te winnen van de regerende wereldkampioen. De tweede ging met 6-11 verloren, maar ook in de derde gaf Patrick hevig verzet. Uiteindelijk boog hij pas bij 10-12. Daarna was het liedje uit voor de speler van Borussia Düsseldorf. In de volgende twee sets kon hij amper vijf punten scoren, waardoor aan zijn sprookje een einde kwam.

Zhang Jike neemt het in zijn halve finale op tegen de nummer een van de wereld, Xu Xin. Die moest in zijn medaillestrijd wel twee sets laten aan de Japanner Kenta Matsudaira, die in de tweede ronde verrassend genoeg Ma Lin het nakijken gaf om later ook nog Vladimir Samsonov uit te schakelen. Tegen Xu Xin wist de Japanner een 1-2 voorsprong op te bouwen, maar na een spannende vierde set (14-12) was het de Chinees die alsnog overwon.

Wang Hao kreeg in zijn kwartfinale stevig weerwerk van de volgende generatie in zijn land. Yan An wist een ronde eerder de Taïwanees Chuang Chih-Yuan uit te schakelen, maar kwam tegen zijn ervaren landgenoot uiteindelijk te kort om een nieuwe stunt neer te zetten. Wang Hao trok in zes sets aan het langste eind.

Ma Long kon uiteraard niet ontbreken bij het hogergenoemde trio. Hij startte wervelend tegen Timo Boll (11-4), waarna de partij veel spannender werd. Het grootste verschil in setstanden was nadien 11-8. Boll, de beste Europeaan van het moment, kon slechts twee sets winnen. Onvoldoende om een bronzen medaille te veroveren ten koste van de huidige nummer twee van de wereld.